Nöroimplantasyon tekniklerine yeni yaklaşımlar: Biyo-uyumlu materyal enkopülasyonu ve yeni epidural elektrotların geliştirilmesi
New approaches to neuroimplantation technics: Encapsulation of bio-compatible materials and development of new epidural electrodes
- Tez No: 107722
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN TULGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Nöroimplantasyon, epidural elektrot, konnektör, Neuroimplantation, epidural electrode, connector. ii
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
NÖROİMPLANTASYON TEKNİKLERİNE YENİ YAKLAŞIMLAR: BİYO-UYUMLU MATERİYAL ENKAPSÜLASYONU VE YENİ EPIDURAL ELEKTROTLARIN GELİŞTİRİLMESİ YILDIRIR, Ünal Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin TULGAR Haziran - 2001 ÖZET Bu çalışmada, nöral implant tekniklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla yeni tip epidural elektrotların dizaynı ve biyo-uyumlu silikonla enkapsülasyonlarının yapılması planlanmıştır. Mevcut nöral implantların başlıca dezavantajlarından biri olan elektrot migrasyonu sorunu, çok kontaklı elektrotlar kullanılarak çözümlenmeye çalışılmıştır. Ancak, sadece düşey eksendeki yerdeğişimlerini giderebilen 4 kontaklı (quadripolar) elektrotlar, herzaman problemi çözememektedir. Hedef nöronların daha etkin bir şekilde stimülasyonu için bu araştırmada, hem düşey ve hem de lateral pozisyonları değerlendiren 5 kontaklı - 4 kanallı yeni elektrotlar geliştirilmiştir (GANTEP I ve GANTEP II). GANTEP I kodlu elektrotta, paslanmaz çelik tel, minik dikiş ilmikleri şeklinde biyo-uyumlu silikon bir taban üzerine işlenmiştir. GANTEP II kodlu elektrot ise, silikon bir tübün ucunda yine aynı tip tel ile sarımlar şeklinde oluşturulmuş iki kontaklı iki tüp ve tek kontaklı bir tüpten ibaret olup, bu üç parça, operasyon sırasında beş kontaklı tek bir elektrot kombinasyonu oluşturacak tarzda tasarlanmıştır. Elektrot kablolarını alıcıya bağlamak için imalatı Gaziantep yerel sanayi koşullarında gerçekleştirilen bağlantı elemanı, korozyonu önlemek amacıyla 1000 ayar saf gümüşten yapılmıştır. Mevcut implantların bir başka sorunu olan elektronik devre elemanları arızası, bu çalışmada ilk kez uygulanan kesintisiz bağlantı telleri sayesinde bir problem olmaktan çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
NEW APPROACHES TO NEUROIMPLANTATION TECHNICS: ENCAPSULATION OF BIO-COMPATIBLE MATERIALS AND DEVELOPMENT OF NEW EPIDURAL ELECTRODES YILDIRIR, Ünal M.S. Thesis Gaziantep University - Graduate School of Health Sciences, Department of Biophysics Supervisor: Prof. Dr. Metin TULGAR June -2001 ABSTRACT In this study, development of new epidural electrodes and their encapsulation with bio-compatible silicones have been designed to improve existing neuroimplantation technics. Multi-contact electrodes have been used to solve electrode migration problem that is one of the main practical matters of the existing implants. Any how, quadripolar electrodes, used for this purpose, are able to trace only vertical position and consequently, are not always capable of solving the migration problem. In this work, we have designed two new types of electrodes (GANTEP I and GANTEP II) with 5 contacts - 4 channels, considering both vertical and horizantal positions to more effectively stimulate the target neurons more effectively, In one of the new electrodes called GANTEP I, stainless still wire has been mounted on a biocompitable silicone base using miniature sutures. The same type of wire has formed coils in one end of a silicone tube in GANTEP II model electrode which is composed of two tubes with two contacts and one tube with only one contact. These three tubes, therefore, are suitable to form a 5-contacts electrode during the usage. The connector between electrode and receiver has been produced from 1000 grade (pure) silver to prevent oxidation is the success of the biophysics dept. with the local industrial facilities of Gaziantep. On the other hand, the first time application of noninterrupted wire connection in this study, has eliminated electronic components failure that is one of another important problems of the current neural implants.