Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi beyin sapı işitsel potansiyellerinin yaş ve cinsiyete göre standardizasyonu
Standardization of auditory brainstem responses in accordance with age and sex of Yüzüncü Yıl University, Faculty of Medicine, Research Hospital Van, Turkey
- Tez No: 107721
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN TULGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Kulak Burun ve Boğaz, Biophysics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: ABR, yaş, cinsiyet, latans, IPL. 38, ABR, age, sex, latency, IPL. 39
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Y.Y.Ü.T.F. Uyarılmış Potansiyeller Laboratuarının standartlarını belirlemek üzere beyin sapı uyarılmış işitme cevaplarının (ABR) yaş ve cinsiyete göre normal standartlarının saptanması, daha sonra başvuracak hastaların çekilen ABR sonuçlarının bu standartlar ile mukayese edilerek değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, her yaş grubundan, toplam 188 normal kişiye ABR testi uygulanmıştır. Deneklere 90 dB HL'de 10/s stimulus tekrarlama oranında ABR testi yapılmıştır. Ve I,II.ITI,IV ve V. dalga latans ve IPL 'leri alınmıştır. Her yaş grubunun latans ve IPL'leri yanında, Ss'lan da hesaplanmıştır. Koopere olamayan çocuklarda Kloral Hidratın gayet iyi bir farmakolojik ajan olduğu görülmüştür. Güvenilir olması: nörolojik olarak normal veya stabil durumdaki insanlardan anlamlı tekrarlanabilir sonuçlar elde edilmesi, objektif olması, kısa zamanda sonucu vermesi, invaziv olmaması, nörolojik durumun hassas ve etraflı incelenmesi, merkezi sinir sisteminin muhtelif seviyeleri hakkında, bilgi vermesi değişimlerine karşı hassas olması, maliyetinin az olması nedeniyle teşhiste kolaylık sağladığı görülmüştür. Laboratuvarlar arası ABR normal değerlerinin farklılık göstermesinden dolayı Y.Y.Ü.T.F. Uyarılmış Potansiyeller Laboratuarının normal ABR standartlarını belirledik
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it was aimed to determine normal standarts of thi answer of the Auditory Brainstem Response (ABR) according to age and sex and, to asses ABR results that abtained later according to these standart data. ABR test was applied to 188 healthy people to whole age in the study. ABR test was applied to the patients 90 dB HL, 10/s repeating stimulus. I,n,HL,IV and V. wave latans and IPL's were recorded. In all ages, Ss's were calculated with latens and IPL's. It was seen that chloral hydrate was a good pharmacological agent in children that do not cooperated. It has sen that the diagnosis is easy because of reliable, meaningful, repeatable results can obtain in normal stabil peaple neurologically, the results can be obtained in a short time, non-invasie, neurolojically sensitive and examined completely, informing of the different levels of central nervosus system, sensitive to changing situation, cost-effective. We have determined normal ABR standarts of Evoked Potentials Laboratory of Medical Faculty, Y.Y. University because of difference on normal ABR values among the laboratories.