Siringomisin E'nin pseudomonas syringae pv. syringae B359 suşundan saflaştırılması ve bazı özelliklerinin tanımlanması
Purification of syringomycin E from pseudomonas syringae pv. syringae B359 strain and characterization of some properties
- Tez No: 107743
- Danışmanlar: DOÇ.DR. N. LEYLA AÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Lipodepsipeptid, Syringomycin E, Pseudomonas syringae pv. syringae B359, antifungal activity, antimycobacterial activity
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET BSber, E. Siringomisin E'nin Pseudomonas syringae pv. syringae B359 susundan saflaştırılması ve bazı özelliklerinin tanımlanması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Pseudomonas syringae pv. syringae birçok bitki için patojen olan gram negatif bir bakteridir. Bu bakterinin B3S9 susu, siringomisin ve siringopeptin adlı bileşikleri üretir. Lipodepsinonapeptid yapısındaki siringomisinlerin A, E ve G olmak üzere ah grupları vardır. Pseudomonas syringae pv. syringae B3S9 susu bu bileşiklerden en çok siringomisin E'yi üretir. Siringomisin E, birçok mantar türüne karşı antifungal aktiviteye sahiptir. Bu çalışmada, siringomisin E'nin saflaştırılması amaçlandı. Liyofîlize haldeki Pseudomonas syringae pv. syringae B359 susu siringomisin kaynağı olarak kullanıldı. B3S9 susu, maya ekstresi-tripton ya da Mueller-Hinton sıvı besiyerleri kullanılarak ön kültüre tabi tutulduktan sonra minimal besiyerinde 26°C'ye ayarlanmış çalkalamah ortamda yaklaşık 40 saat bekletildi. Bu inkübasyon periyodu boyunca siringomisin üretiminin takibi, Geotrickum caruMdwri'xm büyüme mhibisyonu kullanılarak yapıldı. Minimal besiyerinde siringomisin sentezleyen hücreler santrifugasyonla uzaklaştırıldıktan sonra siringomisinin saflaştırılması amacıyla örnek; %85 amonyum sülfat çöktürmesi ve aseton ekstraksryonu sonrası Dowex-50W iyon değiştirici kolonuna uygulandı. Kolondan alınan örnekler ince tabaka kromatografîsi ile ayınldıktan sonra ilgili bant kazınıp, ekstrakte edilerek saf siringomisin E elde edildi. Saf siringomisin E ile antifungal etkisi gözönüne alınarak yapılan minimal inhibitor konsantrasyonu (MİK) çalışmalarında Candida albicans kullanıldı. Bu organizma için ortalama MİK değeri 26 ug/ml olarak saptandı. Antimikobakteriyel aktrvite tayini amacıyla uygulanan MİK deneylerinde ise Mycobacterium smegmatis'e karşı MİK değeri 33 ug/ml olarak tespit edildi Anahtar Kelimeler Iipodepsipeptid, Siringomisin E, Pseudomonas syringae pv. syringae, antifungal aktrvite, antimikobakteriyel aktivhe.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Bfiber, E. Purification of syringomycin £ from Pseudomonas syringae pv. syringae B3S9 strain and characterization of some properties. Hacettepe University Institute of Health Sciences Master of Science Thesis in Biochemistry, Ankara, 2001. Pseudomonas syringae pv. syringae is a gram negative bacteria which is patogemc for a wide variety of plants. B3S9 strain of the bacteria produces syringomycins and syringopeptins. Syringomycins, which are lipodepsinonapeptides, have subgroups such as A, E and G. Pseudomonas syringae pv. syringae B359 strain mostly produces syringomycin £ amongst these compounds. Syringomycin E has antifungal activity against a broad range of fungi. The aim of this study was to purify syringomycin E produced by Pseudomonas syringae pv. syringae B359 strain. The organism was preincubated either in yeast extract-trypton medium or Mueller-KBnton medium. After preincubation it was incubated on a shaker in minimal medium at 26°C for 40 hours. During this incubation period inhibition of the growth of Geotrickum candidum was used for the detection of syringomycin production. The syringomycin producing cells were centrifuged and the supernatant was used for the purification of syringomycin E. Purification included 85% ammonium sulfate precipitation, acetone extraction which was follewed by Dowex-SOW ion-exchange chromatography. The column eluates were applied to thin layer chromatography and syringomycin E was extracted from the chromatographic band. Purified syringomycin E was used to evaluate tile minimal inhibitor concentration value for Candida albicans. The average minimal inhibitor concentration value for this organism was estimated as 26 ug/ml. For the detection of antimycobacterial activity Mycobacterium smegmatis was used and the minimal inhibitor concentration value for tins organism was found to be 33 ug/ml.