Kanatlı hayvanların dışkı ve karkaslarından yersinia türlerinin izolasyonu
Isolation of yersinia spp. from faeces and carcasses of poultry
- Tez No: 107774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dışkı, izolasyon, kanatlı, karkas, Yersinia spp., Faeces, isolation, poultry, carcass, Yersinia spp.
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
32 ÖZET Kanatlı Hayvanların Dışkı ve Karkaslarından Yersinia Türlerinin İzolasyonu Bu çalışmada, tavuk ve hindilerin dışkılarında ve karkaslarında Yersinia türlerinin varlığı ve sıklığının araştırılması ve izole edilen Y.enterocolitica suşlannın biyotiplendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada değişik kaynaklardan, farklı zamanlarda, svablama yöntemiyle alman 142 adet tavuk dışkı, 226 adet tavuk karkas, 128 adet hindi dışkı ve 183 adet hindi karkas olmak üzere, toplam 679 adet örnek materyal olarak kullanıldı. Örnekler PBS içerisinde 4 "C'de 3 hafta bekletilerek soğukta zenginleştirildi ve % 0,5'lik KOH ile alkali muamelesi yapıldıktan sonra CİN ağara çizme yöntemiyle ekildi. CİN ağarda üreyen tipik kolonilere biyokimyasal testler uygulanarak Yersinia türleri izole ve identifiye edildi. Örneklerin tümünden 114 (% 16,8) Yersinia susu izole edildi. İncelenen 368 adet tavuk örneğinde 1 adet (% 0,3), 311 adet hindi örneğinde ise 113 adet (% 36,3) Yersinia susu saptandı. Tavuklardan alman dışkı örneklerinin hiçbirinden Yersinia susu izole edilemezken, tavuk karkas örneklerinin l'inde (% 0,4), hindi dışkı örneklerinin 5'inde (% 3,9) ve hindi karkas Örneklerinin 108'inde (% 59) izolasyon gerçekleştirildi. En yüksek izolasyon oram (% 59), hindi karkaslarından elde edildi. Tavuk karkas örneklerinden izole edilen 1 adet Yersinia susu Y. enterocolitica olarak belirlenirken, hindi dışkılarından izole edilen suşların 2'si (% 40) Y. frederiksenii, 2'si (% 40) Y. bercovieri ve l'i (% 20) Y. kristensenii ve hindi karkaslarından izole edilen suşların 74'ü (% 68,5) Y. enterocolitica, 19'u (% 17,6) Y. rohdei, 8'i (% 7,4) Y. frederiksenii, 4'ü (% 3,7) Y. intermedia, 2'si (% 1,9) Y. bercovieri ve l'i (% 0,9) Y. pseudotuberculosis olarak identifiye edildi. Örneklerden en fazla Y. enterocolitica türü izole edildi. Biyotiplendirme çalışması sonucunda, tavuklardan izole edilen 1 adet Y. enterocolitica susunun biyotip 2; hindilerden izole edilen 74 adet Y. enterocolitica susunun 46'sının (% 62,2) biyotip 1; 27'sinin (% 36,5) biyotip 2 ve l'inin (% 1,3) de biyotip 5'e ait olduğu saptandı. Bu çalışma ile, Yersinia türlerinin tavuk dışkılarında bulunmadığı, tavuk karkas ve hindi dışkılarında düşük fakat hindi karkaslarında yüksek oranda bulunduğu saptandı, tzole edilen Yersinia türleri arasında Y. enterocolitica 'nın en dominant tür olduğu ve bunlar arasında da biyotip 1 'in yüksek oranda olduğu belirlendi. Ayrıca Yersinia türlerinin kanatlı hayvanlara ve özellikle de kanatlı karkas ve ürünlerine bulaşma kaynağının belirlenmesi konusunda daha deteylı çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
33 SUMMARY Isolation of Yersinia spp. from Faeces and Carcasses of Poultry The aim of this study is to investigate the presence and prevalance of Yersinia species in carcasses and faeces of chickens and turkeys. In this study 142 chicken faeces, 226 chicken carcasses, 128 turkey faeces and 183 turkey carcasses (a total of 679 samples) were sampled by swabbing from varying origins at different times. Samples were taken into PBS and incubated at 4 °C about 3 weeks and after treating by alcali (KOH) cultured on CIN agar. Colonies grow on CIN agar were tested for their biochemical properties and species of Yersinia were isolated and identified. From all samples 1 14 (16,8 %) Yersinia strains were isolated of 368 chicken samples only 1 (0,3 %), of 31 1 turkey samples 113 (36,3 %) Yersinia strains grew. From swabs of chicken faeces there were no Yersinia isolation but there were isolations from 1 (0,4 %) chicken carcass, 5 (3,9 %) turkey faeces and 108 (59 %) turkey carcasses. The greatest isolation rate (59 %) was observed in turkey carcasses. Even the only isolat from 1 chicken carcass was Y. enterocolitica, the strains isolated from turkey carcasses were 2 (40 %) Y. frederiksenii, 2 (40 %) Y. bercovieri and 1 (20 %) Y. kristensenii were identified from turkey faeces, also 74 (68,5 %) Y. enterocolitica, 19 (17,6 %) Y. rohdei, 8 (7,4 %) Y. frederiksenii, 4 (3,7 %) Y. intermedia, 2 (1,9 %) Y. bercovieri and 1 (0,9 %) Y. pseudotuberculosis were identified from turkey carcasses. From the samples, the greatest number of isolation was belonged to Y. enterocolitica. As a result of bioryping studies Y. enterocolitica strain isolated from chickens was found to be biotype 2; 46 (62,2 %) of the 74 Y. enterocolitica biotype 1 and 27 (36,5 %) of 7. enterocolitica turkey samples were found to be biotype 2 and 1 (1,3 %) of them was found to be Y. enterocolitica biotype 5. By this study, the absence of Yersinia species in chicken faeces, but presence of them little amounts in chicken carcass and turkey faeces and large amounts of these species in turkey carcasses were presented. It was determined that the Y. enterocolitica was dominant between the isolated Yersinia species and among them biotype 1 was the greatest in number. The need of studies about the Yersinia contamination resource of poultry and poultry carcasses and products is also determined.