Balatçık Sağlık Ocağı bölgesinde 15-49 yaş kadınlarda depresyon prevalansı ve WHOQOL-BREF ölçeği ile yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of depression prevelance and quality of life on 15-49 aged women in Balatcık Primary Health Care Center district
  1. Tez No: 107816
  2. Yazar: ÖZLEM SÜREL KARABİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİYE MANDIRACIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Public Health, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, depresyon, WHOQOL-BREF, Women, depression, WHOQOL-BREF
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
7. ÖZET Giriş: Depresyon yaygınlığı, yetiyitimi ve intihara yol açması, iş ve sağlık harcamaları alanında getirdiği maliyet yükü açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Amaç: Balatçık Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 15-49 yaş kadınlarda görülen depresif belirti ve depresyon prevalansını saptamak ve yaşam kalitelerini değerlendirmektir. Gereç Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve analitik tipteki araştırmada tabakalı, rasgele örneklem yöntemiyle belirlenen 232 kadın ile görüşülmüştür. Araştırma grubunun sosyokültürel ve sosyoekonomik durumunu, kadınların üreme fonksiyonlarını, kronik hastalıklar ve depresyon risk faktörlerine ilişkin bilgiler içeren anket formu, depresif belirtiler için Beck Depresyon Envanteri, yaşam kalitesi için Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Form ( WHOQOL-BREF ) kullanılmıştır. Depresif belirti gösteren kadınların 88 ( %74 )'i ile sağlık ocağında Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği kullanılarak psikiyatrik görüşme sağlanmıştır. Veriler SPSS for Windows 8.0 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Depresif belirti göstermede kikare analizinde anlamlı ilişki bulunan değişkenler lojistik regresyon modeli ile incelendiğinde göç bölgesi, kira, ev eşyası, baskın ebeveyn, son bir yıldır yaşanan aile ve sağlık sorununun en önemli etkiyi oluşturduğu saptanmıştır. Depresyon tanısı konulan kadınlarda Balatçık' da yaşama süresinin en önemli risk faktörü olduğu bulunmuştur. Yaşam kalitesi alanlarında sosyodemografık bilgiler ve depresyon risk faktörleri ile gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır. Tartışma : Sosyoekonomik durum, öz geçmişte depresyona ait risk faktörleri depresif belirliler ve depresyonun görülmesinde, yaşam kalitesinin düşük algılanmasında anlamlı ilişkilere neden olmuştur. Elde edilen sonuçlar depresyonun biyolojik ve psikolojik nedenleri yanında sosyoekonomik nedenlerle ilişkisini de ortaya koymaktadır. Toplumda depresif belirti yaygınlığını azaltmada ve depresyon prevalansını düşürmede geliştirilecek etkin koruyucu ruh sağlığı politikalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Introduction: Depression is an important public health problem due to it's prevelance, increasing of disability and health cost. Aim: The aim of this study is determine of depressive symptoms and depression prevelance and evaluate of quality of life on 1 5-49 aged women in Balatcik Primary Health Care Center District. Material- Methods: Study design is cross-sectional, descriptive and analytic study. Sample size was calculate by using stratified randomize sampling method. Women have been interviewed by using questionnaire included variables related to socioculturel and socioeconomic status, reproductive function, chronic disease and depression risk factors, Beck Depression Inventory for evaluation of depressive symptoms and WHOQOL-BRE for evaluation of quality of life. Psychiatric interview was performed to 88 (74 % ) depressive women by using Hamilton Depression Rating Scale in Balatcik Primary Health Care Center. Data were analized with SPSS 8.0. Findings: Variables have been found significantly related in Chi-square analysis were re- analized by logistic regression. It's found that immigration region, rent, goods, dominant parent, family and health problem have the most important effect depression in logistic regression analysis. The period of living in Balatcik region is the most important risk factors in women have been diagnozed as depression. There are significant relationship among, by groups. Significant relationship for sociodemographic variables and depresssion risk factors have been found between groups in quality of life evaluation. Conclusion: Socioeconomic status, having depression risk factors in history have significantly effect on occurance of depressive symptoms and depression and lower perception of quality of life. The study results have shown that depression is closely related to socioeconomic faktors in additionto biological and psycological factors. Effective preventive mental health program strategies is necessary for decreasing of depressive symptom frequencies and depression prevelance in community.