Çorum Alaca Bolatcık köyü arazi toplulaştırmasının tarımsal altyapı hizmetlerine etkisi
Effect of land consolidation of Çorum Alaca Bolatcik town on agricultural infrastructures
- Tez No: 624933
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırması, Toplulaştırma Oranı, Arazi Parçalanması, Parsel Sayısı, Şekilsiz Parsel, Ulaşım Ağı, Land Consolidation, Land ConsolidationRate, Land Fragmentation, Number of Parcels, Unshaped Parcel, Transportation Network
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu araştırma ile, Çorum Alaca Bolatcık köyünde yapılan arazi toplulaştırmanın tarımsal alt yapı hizmetlerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada, arazilerin toplulaştırma öncesi ve sonrası parsel sayıları, parsel büyüklükleri, parsel şekilleri, toplulaştırma oranı, sulama oranı, ulaşım hisselilik durumu ve ulaşım ağından faydalanma gibi alt yapı hizmetleri mukayese edilmiştir. Araştırma sonucunda; toplulaştırma öncesi 1398 olan toplam parsel sayısı 916'ya düşmüştür. Parsel sayısındaki azalma %34,48 olarak gerçekleşmiştir. Ortalama parsel büyüklüğü ise 13,99 da'dan 20,37 da'a yükselmiştir. Parsel büyüklüklerindeki artış oranı % 45,60, toplulaştırma oranı %34,48 olarak gerçekleşmiştir. Tek parseli olan işletme sayısı 222 den 240' a yükselmiş (artış oranı %8,1), işletmesinde 15 ve üzerinde hissesi olan, işletme sayısı 32'den 6'ya (azalış oranı %81,2) düşmüştür. Toplulaştırma öncesinde yoldan faydalanan parsel sayısı oranı %38,48 iken toplulaştırma sonrasında bu oran %100'e çıkmıştır. Araştırma sahasının topoğrafik yapısı nedeniyle sulama şebekesi yapılan alan, toplam alanın yaklaşık %20,85'i (3891,2 da) kadar olmakla birlikte sulamaya açılan alanda parsellerin (251 adet) sulama şebekesinden faydalanma oranı %100 olmuştur. Ülkemizdeki arazi toplulaştırma uygulamaları kimi zaman güç ve zor, ancak sonuçları çoğunlukla başarılı projelerdir. Araştırmada incelenen Çorum Alaca Bolatcık toplulaştırması da başarılı uygulamalardan birisi olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of land consolidation on agricultural infrastructure services was investigated in Çorum Alaca Bolatcık village. In that regard, before and after land consolidation infrastructure services such as number of parcels, parcel sizes, parcel shapes, land consolidation rate, irrigation rate, transportation ownership status and utilization of transportation network was compared. As a result of land consolidation in the research area, total number of parcel reduced from 1398 to 916. The decrease in number of parcel was found as about %34.48. Average parcel size increased from 13.99 to 20.37. Increase rate in parcel size was %45,60 and consolidation rate was %34.48. The number of farm with one parcel increased from 222 to 240 (increase rate 8.1 %). The number of businesses with 15 or more shares in its business decreased from 32 to 6 (decrease rate % 81.2).While the number of parcels using from the road before consolidation was %38,48 and This ratio increased to 100% after consolidation. The field, which is about % 20,85 (3891,2 da) of the area, converted to irrigation network due to the topographic structure of the research area and the utilization rate of the parcels (251 piece) from the irrigation network was %100 in the area brougth under irrigation. Land consolidation projects in Turkey are sometimes have difficult and problematic, but the results are mostly satisfactory in those projects. Çorum Alaca Bolatcık consolidation is also seen as one of the successful land consolidation practies.