Elazığ, Yeni Mahalle Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesinde 35 ve üstü yaş gruplarında hipertansiyonun prevalansı ve kontrolündeki eksikliklerin saptanması
- Tez No: 107832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AÇIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, tedavi, kontrol, haberdar olma, hypertension, medical treatment, control, to receive information
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
1. ÖZET Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı Bölgesi'nde yaşayan 35 yaş ve üzeri nüfusta hipertansiyon prevalansını ve kontrolüne etki eden faktörleri saptamak amacıyla yapılası çalışmaya bölgede yaşayan 35 yaş ve üstü 12661 kişi arasından randomize sayılar cetvelinden yararlanarak 390 kişi seçilmiş ve bunların %90.8'ine (354) ulaşılmıştır. Kişiler sağlık ocağına davet edilerek; boy, kilo, tansiyon, açlık kan şekeri, total kolesterol ölçümleri yapılmış ve vücut kitle indeksleri (VKI) hesaplanmıştır. Ayrıca kişilere genelde çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir anket formu da uygulanmıştır. Çalışmaya alman kişilerin %60.5'i kadın, %39.5'i erkektir. Kadınların yaş ortalaması 48.6 (SD=10.18), erkeklerin yaş ortalaması 53.9 (SD=1 1.34)'tür. Kadınlann %10.7'si, erkaterin ise %38.5'i ortaokul ya da üzeri bir okul mezunudur. Ortalama kan basıncı değerleri kadınlarda 129.8 (SD=22.65) / 77.8 (SD= 12.07) mmHg, erkeklerde 128.7 (SD=20.8$) / 77.6 (SD=1 1.14) mmHg'dır. Hipertansiyon prevalansı %29.1 olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre incelendiğinde kadınlarda %29, erkeklerde %30.0 olarak saptanmıştır. Çalışmaya alman hipertansif kişilerin; %82.5'i durumundan haberdar, %60.0'ı ilaç kullanmakta, ilaç kullananların ise %37.2'sinin tansiyonu kontrol altındadır. Hiperkolesterolemi görülme sıklığı kadınlarda %11.8, erkeklerde %11.0'dır. Diabet prevalansı %9.3'tür. Kadınların %7.9'unda, erkeklerin ise %1 1.4 'ünde diabet vardır. Halen sigara içme oranlan kadınlarda %15.8, erkeklerde %50.7 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı Bölge'sinde erişkinlede hipertansiyon; erkeklerde sigaradan, kadınlarda ise obesiteden sonra koroner risk açısından en yaygın sorun olarak saptanmıştır. Hipertansiyonun tedavisi ve kontrolü yönünden bölgemiz, kimi gelişmiş ülkelerden ve Türkiye genelinden iyi durumda görünmektedir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT A study which was done in Yenimahalle Education and investigation Health Center's province was focused on prevalance of hypertension and determining of the factor which is controled this prevalance in 35 age group and in the groups that they are older than 35 age. 390 person, with help of scale of randomize numbers, was selected from 12661 person (35 age group and older groups). İn these persons, we reached to 354 person (90.8 percent). These persons was invited to health home and was determined the range of their lenght, weight, tension, glukoz and total colesterol. İn the same time their Body Mass index was calculated, in additions form which included the question that their respons must be selected from plural choice was applied. İn the persons, that they were included to study, the ratio of women was 60.5 percent and the ratio of men was 39.5 percent. The average of age of women was 48.6 (SD=10,18) and the average of age of men was 53.9 (SD=11.34). 10.7 percent of the women had the degree of secondery school or of a higher school and 38.5 percent of men had the degree of secondery school or of a higher school. The average of blood pressure values for women was mmHg 129.8 (SD=22,65)/77.8 (SD=12.07) and for men was 128.7 (SD= 20.89) /77.6 (SD=1 1.14) mmHg. The hypertension prevalance was determined as 29.1 percent if we examine according to sex, this prevalance was determined for women as 29 percent and for men as 30.0 percent İn the hypertensive persons that they were included to study, 82.5 percent was aware of their disorder and 60.0 percent was using drug. However, in the persons mat they were using the drug, the tension of 37.2 percent were under control. The wideness of hypercolesterolemia for women was 1 1,8 percent and for men was 1 1.0 percent The prevalance of diabet was 9.3 percent. The wideness of diabet for women was 7.9 percent and for men was 11.4 The ratio of smoking cigarette was determined for women as 15.8 percent and for men this ratio was determined as 50.7 percent Consequently, in the province of Yenimahalle Education and Research Health Center was determined that between the men behind the cigarette, between the women behind obesite, hypertension was most widespread problem. İn the medical treatment and control of hypertension, our province are ahead according to other province and better than general of Turkey.