Kayseri il merkezinde görev yapan imamların aile planlaması ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
The Knowledge, attitude and behavior of imams working in the city centre of Kayseri about family planning
  1. Tez No: 107833
  2. Yazar: HALUK GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, İmam, Bilgi, Tutum, Davranış
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Kayseri İl Merkezinde Görev Yapan İmamların Aile Planlaması İle İlgili Bilgi Tutum ve Davranışları Kayseri il merkezinde görev yapan 164 imam üzerinde 15.12.1999-18.03.2000 tarihleri arasında yürütülen bu çalışmada, toplumda kabul gören ve önder gruplardan biri olan imamların, aile planlaması konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenerek, bunları etkileyebilecek faktörlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmaya alınan imamların yaş ortalamaları 38.98±1.38 olup, evli imamların sahip oldukları çocuk sayısı ortalaması 3.15±0.2 dir. Yaşayan çocuk sayılarının dört yada daha fazla olması, 40 ve üzeri yaş grubu imam ve eşleri ile imam eşlerinden ilkokul altı eğitimlilerde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Evli imamların % 72.9'u sahip olduklarından başka çocuk istememektedirler. İmamların % 65.2'si aile planlamasını doğru olarak bilmektedir. Geri çekme %84.2 ile en çok bilinen yöntemdir. İmamların % 88.4'ü aile planlaması yöntemlerinin kullanılması gerektiğini, % 92.4'ü de aile planlaması konusundaki sorumluluğun her iki eşte olması gerektiği düşünmektedir. İmam ve eşlerinin % 61.8'i halen herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanmakta, % 43.1'i ise etkili yöntem kullanmaktadır. Etkisi sınırlı yöntemlerin kullanılması; aile planlaması yöntemleri kullanılmamalıdır diyenlerde, dört veya daha fazla çocuğa sahip olanlarda ve başka çocuk sahibi olmak isteyenlerde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Etkisi sınırlı yöntemleri kullananlarda, yöntemin dinen uygun olması en önemli tercih nedenidir. Hiç aile planlaması yöntemi kullanmayanların oranı, 40 ve üzeri yaş grubundaki imam eşlerinde, imam eşlerinden OYD+OY (okuryazar değil ve okuryazar) olanlarda, aile planlaması yöntemi kullanılmamalıdır diyenlerde ve başka çocuk sahibi olmak isteyenlerde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. İmamların % 97.0'ı planlanmayan bir gebelik karşısında eşlerinin doğum yapmalarını isteyeceklerini belirtmektedir. Bekar imamların % 65.0'ı evlendiklerinde iki çocuğa sahip olmayı yeterli görmekte ve büyük çoğunluğu (%75) etkili yöntemleri kullanacaklarını belirtmişlerdir. İmamların, genel kanının aksine, aile planlaması konusunda oldukça bilinçli oldukları düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Knowledge Attitude and Behavior of Imams Working In The City Center of Kayseri About Family Planning In this study which has been carried out on 164 imams working in the city center of Kayseri between the dates 15th December 1999 and 18th March 2000 it was aimed to find out about the knowledge, attitudes and behavior of imams, who are supposed to be one of the respected social group about family planning and to determine factors infleuncing this state. The average-age of the imams included in the study was 3 8. 9 8± 1.3 8 and the number of children married imams had, was 3.15+0.2. Having four or more children was significantly higher among imams who were 40 or more years old and among imams whose wives were illiterate. 72.9 % of married imams didn't want have more children. 65.2 % of imams had accurate knowledge about family planning. Among the methods the best known was withdrawal (84.2 %). While 88.4 % of the imams stated that family planning methods should be used, 92.4 % of them believed that the responsibility in family planning should be taken by both partners. Sixty one point eight percent of imams and their wives used family planning method while 43.1 % of them used effective methods the remaining 8.3 % used methods with limited effect. Using methods with limited effectiveness was significantly higher among couples who were against family planning, couples who had four or more children and those who wanted to have another child. The most important reason why methods with limited effectiveness are preferred is that they are religiously justifibiable. The ratio of people who haven't used any family planning method so far was significantly higher among imam-wives over 40 years of age, literate-illiterate imam wives, those against family planning and those who wanted to have another child. Ninety seven point zero percent of imams state that they would ask their wives to complete their pregnancy even in unwanted cases. Sixty five point zero percent of single imams consider having two children for more than enough and most of them stated that they will make use (%75) of the most effective methods. This study showed that imams, contrary to the general believe, have sufficient knowledge about family planning. Key words : Family Planning, İmam, Knowledge, Attitude, Behavior