Patlama sonrası olay yeri incelemesi
Post-blast crime scene investigation
- Tez No: 107866
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE KÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bomba, patlama, patlayıcı madde, olay yeri inceleme, yeniden yapılandırma, Bomb, crime scene investigation, explosion, explosives, reconstruction
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
81 ÖZET Patlama Sonrası Olay Yeri İncelemesi Bu çalışmanın amacı, patlama sonrası olay yeri incelemesi konusu ile ilgili mevcut yabancı kaynaklan araşüf arak, patlama sonrası olay yeri incelemesinin genel olarak hangi esaslar çerçevesinde yapılması gerektiğini tespit etmek, patlama sonrası olay yeri incelemesini yapacak ekip içerisinde yer alacak personelin niteliklerini tartışmak, olay ve olay yerinin yeniden yapılandırılması ile suçlu kimliğini tespit faaliyetlerinde kriminal laboratuvarlann sağladığı katkıyı, yapılan kimyasal analizlerin ve fiziksel incelemelerin ışığında değerlendirmektir. Temin edilen kaynakların incelenmesi neticesinde elde edilen bilgiler, bir tez içeriğinde olması gereken bölümler çerçevesinde, Jandarma kriminal laboratuvarlarda yapılan inceleme ve analiz faaliyetlerinin sonuçları ve mevcut bilgi ve tecrübeler ile birlikte değerlendirilmiştir, önce, patlayıcı maddeler ve patlama olayı hakkında ön bilgiler verilmiş, patlama sonrası olay yeri incelemesi esnasında takip edilecek yöntem ve kullanılacak araçlardan bahsedilmiştir. Ayrıca, patlama sonrası olay yeri incelemesi esnasında aranacak delillerin neler olması gerektiği, kriminal laboratuvarlarda kullanılan inceleme ve analiz yöntemleri anlatılmıştır. Neticede, patlama sonrası olay yeri incelemesi yapacak ekip içerisinde, biri ekip başkanı olmak üzere, en az iki patlayıcı madde uzmanının bulunmasının olayın aydınlatılmasına yönelik çok büyük faydalar sağlayacağı, ancak bunun her zaman mümkün olamayacağı, bu durumda olay yeri incelemesi ile görevli diğer personelin patlayıcı maddeler ve etkileri konusundaki bilgilerinin artırılması gerekeceği değerlendirilmiş, Kriminal Laboratuvarda yapılan kimyasal analizlerin tamamında kimyasal reaktiflerle renk testleri yönteminden vazgeçilemediği, bu yöntemin beraberinde, sıkça bir şekilde narkotik ve patlayıcı iyon dedektörünün kullanıldığı, incelenen patlayıcı madde olaylarında çoğunlukla fabrika imali ve el yapısı patlayıcı maddelerin birarada kullanılmış olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
82 SUMMARY Post-Blast Crime Scene Investigation The aim of the study is to examine the foreign sources about post-blast crime scene investigation, and then to find out generally, the principles of post-blast crime scene investigation, to argue the status of the personnel who involves in the unit which is responsible with post-blast crime scene investigation and to compare the aid of criminal laboratories about reconstructing of crime and crime scene and criminal profiling by determining the results of chemical analysis that are applied. At the end of examining the sources, the information gathered together in the order of a thesis by evaluating them with the results of analysis of Gendarmerie Criminal Laboratories and some personnel experiences about the subject. First, some knowledge was given about explosives and explosion. Then, the method and the devices that are used in a post-blast crime scene investigation were told. Also, the evidences that must be looked for in the investigation were listed. And the examination and analysis methods of criminal laboratories and their results were explained. At the end, the results are; at least two explosives specialist (one of them will be the team leader) must be included in the team that will be charged in post-blast investigation but this is not always possible, so the knowledge of the other specialist personnel about explosives and their effects must be elevated and the aid of criminal laboratories in crime and crime scene reconstruction is more than the aid of them in criminal profiling because of the nature of explosion. The most popular analysis method of the criminal laboratory was color tests with chemical reagents. Also, explosives ion detector was frequently used together with this method. In most cases, fabricated explosives and hand made ones used together.