Farklı yüzey tipleri ve mesafelerde patlama sonrası TNT patlayıcı kalıntılarının farklı çözücüler kullanılarak örnek toplama yöntemi geliştirilmesi
Development of a sample collection method for post-blast TNT explosive residues on different surface types and distances using different solvents
  1. Tez No: 966980
  2. Yazar: OSMAN TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİLE DAĞLIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN KÜLAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilimler, İz analizleri, LC-MS/MS, Organik patlayıcılar, Patlayıcı kalıntısı, Patlama sonrası analiz, Swab örnekleme, TNT, Forensic science, Trace analysis, LC-MS/MS, Organic explosives, Explosive residue, Post-blast analysis, Swab sampling, TNT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek patlayıcı sınıfındaki Trinitrotoluen (TNT)'in kontrollü patlaması sonrası farklı yüzeylerde (ahşap, metal, polyester) ve mesafelerde (1 m, 2 m, 3 m) oluşan kalıntıların, üç farklı çözücü [Asetonitril (ACN), Metanol (mEoh), İzopropil Alkol (IPA)] kullanılarak swab yöntemiyle toplanması ve LC-MS/MS ile analizi gerçekleştirilmiştir. Amaç, çözücü-yüzey-mesafe parametrelerinin TNT iz kalıntı tespiti üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Elde edilen bulgular, ahşap yüzeyde 1 m mesafede ACN'nin en yüksek ekstraksiyon verimliliğini sağladığını, ancak artan mesafelerde MET ve IPA'nın daha etkili olduğunu göstermiştir. Metal yüzeyde 2 m mesafede IPA, polyester yüzeyde ise 1 m'de MET, maksimum yoğunluğa ulaşmıştır. Bulgular, yüzey morfolojisi, çözücü özellikleri ve patlama sonrası basınç etkilerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak; olay yeri inceleme süreçlerinde çözücü seçiminin yüzey tipine ve mesafeye göre optimize edilmesi gerektiğini ortaya koyarak adli delil yönetimi açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a controlled detonation of Trinitrotoluene (TNT), classified as a high explosive, was conducted to investigate the distribution of explosive residues on different surface types (wood, metal, polyester) at varying distances (1 m, 2 m, 3 m) from the blast center. Swab samples were collected using three different solvents—acetonitrile (ACN), methanol (mEoh), and isopropyl alcohol (IPA)—and analyzed via liquid chromatography–tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The aim was to comparatively evaluate the influence of solvent–surface–distance parameters on trace-level TNT residue detection. The results revealed that ACN exhibited the highest extraction efficiency on wood surfaces at 1 m, whereas MET and IPA performed better at longer distances. On metal surfaces, the highest residue signal was observed at 2 m with IPA, while on polyester, MET was most effective at 1 m. These findings underscore the need to jointly consider surface morphology, physicochemical properties of solvents, and blast-induced pressure dynamics in residue analysis. In conclusion, the study highlights the importance of optimizing solvent selection based on surface type and sampling distance in post-blast forensic investigations, contributing significantly to the refinement of evidence collection protocols and forensic trace analysis methodologies.