Dünyada ve Türkiye'de uyuşturucu sorunu
Narcotics problems in Turkey and the world
- Tez No: 107865
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu, Türkiye, Dünya, Terörizm, Bağımlılık, Narcotics, Turkey, World, Terörizm, Addiction
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
131 ÖZET“Dünyada ve Türkiye'de Uyuşturucu Sorunu”Geleneksel afyon bitkisi yetiştiricisi konumundaki ülkemiz özellikle son yıllarda artan bir uyuşturucu madde kullanımı ve buna bağlı bir suç oram ile karşı karşıya gelmiştir. Tüm dünya ülkeleri için ciddi bir problem konumundaki uyuşturucu sorununu ile mücadele etmek sadece güvenlik güçlerimizin çabalan ile mümkün olmayıp, toplum fertlerinin konu ile ilgili olarak bilinçlendirilmesi ana amaç olmalıdır. Diğer taraftan uyuşturucu madde ticareti ile elde edilen paranın çok yüksek olması, maddi gelir elde etme çabası içerisindeki terör ve diğer organize suç örgütlerini kısa sürede harekete geçirmiş, bu örgütlerin uyuşturucu pastasındaki yerim önemli ölçüde arttırmıştır. Özellikle de ülkemizde PKK terör örgütüne yönelik olarak emniyet birimlerince gerçekleştirilen operasyonlarda yakalan uyuşturucu madde miktarları sorunun çok ciddi boyutlarda olduğu ortaya koymaktadır. Bu hususlar dikkate alındığında özellikle devletin güvenlik güçlerinin çabalarının yamsıra toplum bireyleri ve eğitim kuruluşlanmn konuya daha hassas yaklaşarak, bilinçlendirme çabalarım yoğunlaştırmaları sorunun giderilmesi yönünde önemli bir adım olacaktır.132
Özet (Çeviri)
133 SUMMARY“Narcotics Problems in Turkey and the World”Opium plant is traditionally grown in Turkey where the percentage of crime has rised recently due to the increase in the use of narcotics. For all Countries of the world narcotics the effort of security forces is not enough alone, there is also a need of consciousness with the society. Today all over the world, the extended use of narcotics is becoming a severel problem. The effort of security forces to cope with the problem is not efficient enough. Therefore the society must be concious about the growing problem. On the other hand, the high rate of money obtained from narcotics trade activated terrorist and other organized crime proups to take part in this trade in a short period. Especially, in Turkey within the operations planned against PKK by the security units, the amount of narcotics obtained indicates how severe the problem is. When the following matters are taken into consideration, besides the effort of goverment's security units, the sensitiv approach of the members of the society and the educational institutions to intensify the struggle in making the society concious about the drug addiction would be an important step on the way of finding a solution to the narcotics problem134