Sıçanlarda solunan formaldehitin postnatal gelişim süresinde formatio hippocampi üzerine etkilerinin morfolojik olarak incelenmesi
The Morphological research of the effect of inhaled formaldehyde on formatio hippocampi during postnatal development in rats
- Tez No: 107978
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA SARSILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Veteriner Hekimliği, Morphology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: formaldehit, hippocampus, gyrus dentatus, Hsp-70, postnatal gelişim, formaldehyde, hippocampus, dentate gyrus, Hsp-70, postnatal development
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Endüstriyel ve tıp alanında yaygın olarak kullanılan formaldehit, kimyasal bir madde olup belirli bir konsantrasyonun üstünde toksik olarak kabul edilmektedir. Oda sıcaklığında her ortamdan gaz haline geçebilmesi zararlı etkilerini artırmaktadır. Özellikle anatomistler ve diseksiyon derslerindeki tıp öğrencileri formaldehit gazı ile en fazla karşılaşan kesimdir. Solunan formaldehitin nörotoksik olduğu bilinmekle beraber, öğrenme ve yakın hafıza merkezi olan formatio hippocampi üzerine olan morfolojik etkileri henüz açıklığa kavuşturulmamıştır. Çalışmamızda; erken postnatal dönemde solunan formaldehitin, gelişim sürecinde sıçan hippocampus ve gyrus dentatus'unda Hsp-70 üretimi üzerine olan etkisi ve oluşturabileceği morfolojik değişiklikleri, ayrıca bu değişikliklerin geri dönüşebilirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yeni doğan sıçanlara doğumu takiben 30 gün boyunca 0 (kontrol), 6 ve 12 ppm formaldehit gazı verildi. Formaldehit uygulaması bittikten sonra bir grup sıçan 30. günde dekapite edildi. Diğer gruplar, formaldehit uygulaması bittiği halde bekletilerek 60. ve 90. günlerde dekapite edilerek öldürüldü. Alman beyin preparatları hematoksilen- eozin ve immünohistokimyasal olarakta Hsp-70 ile boyandı. Örneklerde; hippocampus'ta piramidal hücre tabakası, gyrus dentatus'ta ise granüler hücre tabakası incelendi. 30 günlük formaldehit soluyan sıçanların hippocampus ve gyrus dentatus'larında Hsp-70 ile boyanmış nöronlar bulundu. Bu grupların piknotik hücre sayılarında da kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, anlamlı bir artışın olduğu görüldü. Ancak, 60 ve 90 günlük formaldehit soluyan gruplarda, Hsp-70 ile boyanmanın ve piknotik hücre sayılarının azaldığı tespit edildi. Sonuç olarak; erken postnatal dönemde 30 gün boyunca solunan formaldehit gazı, sıçan hippocampus ve gyrus dentatus'unda hasar meydana getirmektedir. Görülen olumsuz değişikliklerin 60. ve 90. günlerde azalması veya ortadan kalkması, hasarın reversibl olduğunu göstermektedir. Ancak kemirgen ve primatlardaki nörogenesisin farklı oluşundan dolayı, insanlarda bu değişiklikler reversibl olmayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Formaldehyde is a chemical material widely used in industrial and medical fields and its certain levels has been accepted to be a toxic. Easily evaporation under the room temperature increases it's harmful effects. Especially, anatomists and medical students having dissection lessons are among the population that most frequently subject to exposure the formaldehyde gas. Despite the well known the neurotoxic effect of inhaled formaldehyde, its morphologic effects in hippocampal formation, short term memory and learning center, has not been clarified yet. The aim of this study was to investigate the effect of formaldehyde inhalation, during the early postnatal period, on the Hsp-70 synthesis and morphological changes in the hippocampus and dentate gyrus in developmental process of rats and to determine whether the changes was reversible. Neonatal rats were exposed to 0 (control), 6 and 12 ppm formaldehyde gas during 30 day period following the birth. After the exposure to formaldehyde, some animals from each dose group was decapitated at the day 30. Despite cessation of formaldehyde exposure, other groups were left for decapitation until the days of 60th and 90th. The brain samples were stained with Hsp-70 as irnmunohistochemically and Hematoxylin- Eosin. In the samples, pyramidal cell layer in the hippocampus, granular cell layer in the dentate gyrus were examined. Hsp-70 (+) neurons were found in the hippocampus and dentate gyrus of 30th day rats which inhaled formaldehyde. Furthermore, a considerable increase on the number of picnotic cells was noticed in comparison of these groups with the control group. But, on the other hand, in the 60th and 90th days formaldehyde inhaled groups, stained with Hsp-70 and the number of picnotic cells were found diminishing. In conclusion, the formaldehyde gas, inhaled during 30 days in the early postnatal period damages the rat's hippocampus and dentate gyrus. Diminishment or disappearance of these negative changes in the 60 and 90 day periods indicates that this damage is reversible. However, the rodent's structure and neurogenesis differ from primates, these changes may not be reversible in the human body.