İnfertil erkek hastalarda testiküler ince iğne aspirasyon sitolojisinin açık testis biyopsisi ile karşılaştırılması
Comparison of fine needle aspiration cytology and open testicular biopsy in infertile males
- Tez No: 107981
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İ. ATİLLA ARIDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Testis, ince iğne aspirasyonu, infertilite, testis biyopsisi. IV, Testis, fine needle aspiration, infertility, testis biopsy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada azoospermik veya ağır oligozoospermik infertil hastalarda ince iğne aspirasyon sitolojisinin açık testis biyopsisine göre tanısal ve testiküler sperm ekstraksiyonu açısından güvenilirliği araştırılmıştır. Azoospermik 34, oligozoospermik 4 ve prostat Ca nedeniyle iki taraflı orşiektomi yapılan 2 olmak üzere toplam 40 hasta çalışmaya alındı. Her hastanın ayrıntılı klinik ve laboratuvar değerlendirilmesi yapıldı, her hastadan 6 hafta aralıklarla 2 semen örneği alındı. İnce iğne aspirasyon sitolojisi için 20 mi lik şırınga 26 gauge 13 mm lik iğne kullanıldı ve sitolojik yaymalar May-Grunwald-Giemsa ve Papanicalou boyası ile boyandı. Daha sonra iğne giriş noktasına 3-4 mm'lik insizyon yapılarak açık biyopsi alınıp, hazırlanan kesitler hemotoksilen ve eozin ile boyandı. Sitolojik yaymalar ile histolojik kesitler ışık mikroskobunda incelenip sonuçları karşılaştırıldı. Sitolojik yaymalar mevcut hücre popülasyonuna ve morfolojisine dayanarak dört grupta sınıflandırıldılar; 1- Normal spermatogenezis (10), 2- Hipospermatogenezis (5), 3- Sadece Sertoli hücreleri (1), 4- Spermatojenik arrest (22). İnce iğne aspirasyon sitolojisi yapılan 40 hastanın 36'sında (%90) sitolojik bulgular histolojik tanı ile doğrulanmıştır. İki hastanın sitolojik değerlendirmesi yetersiz aspirat ve hücre nedeniyle yapılamadı. Azoospermik iki hastanın sitolojik değerlendirmesi spermatojenik arrest iken, histolojik değerlendirmesi sonucu yaygın fibrozis tanısı kondu. Azoospermik hastalardan 5'inde, oligozoospermik hastalardan 3'iinde obstrüksiyon tespit edildi. Normal spermatogenezis ve hipospermatogenezisli 16 hastanın 1 5'inde (%93.7) ince iğne aspirasyon sitolojisi ile testiküler spermatozoa elde edildi. Diğer 24 hastada hem ince iğne aspirasyon sitolojisi hemde açık biyopsi ile testiküler spermatozoa elde edilemedi. Testisin ince iğne aspirasyon sitolojisi basit, ucuz, hızlı minimal invaziv, tecrübeli ellerde yapıldığında testiküler sperm ekstraksiyonu ve tanısal açıdan açık testis biyopsisi kadar etkili ve geliştirilebilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Fine Needle Aspiration Cytology and Open Testicular Biopsy in Infertile Males It has beeen compared the diagnostic value of testicular fine needle aspiration (FNA) with open biopsy in infertile males with azoospermia or severe oligozoospermia and to evaluate the reliability of testicular sperm extraction by FNA in infertile males in this study. A total of 40 patients, 34 with azoospermia, 4 oligozoospermia and 2 orchiectomized patients with prostate cancer were included in the study. Detailed clinical and laboratory examinations were perfomed and 2 semen analysis were obtained every 6 weeks from each patient. A 20ml 26 Gauge 13mm needle was used for FNA and smears were stained with May Grunwald Giemsa and Papanicolaou stain. An open biopsy was performed in each patient after FNA and the samples were stained with hematoxilen eosin. Smears and histologic samples were examined and compared under light microscopy. The smears were divided into four groups according to the present cell population : A. Normal spermatogenesis (10), B. Hypospermatogenesis (5), C. Sertoli cell only (1), D. Spermatogenic arrest (20). In 36 of the 40 patients (90%) FNA cytology results showed no difference from the histology. Two cases revealed unsatisfactory aspirate. Two cases with azoospermia revealed spermatocytic arrest cytologically while subsequent biopsies revealed diffuse fibrosis. In 5 of the azoospermic and 3 of the oligozoospermic patients obstruction were detected. In 15 of 16 patients (93.7%) with normal spermatogenesis and hypospermatogenesis, FNA was able to extract testicular spermatozoa. Spermatozoa could not be obtained after neither FNA nor open biopsy in the other 24 patients. Testicular FNA in infertile males is a simple, reliable and minimally invasive diagnostic tool. It is as effective as open biopsy for testicular sperm extraction and better results can be achieved in experienced hands.