Non-hodgkin lenfomalı hastalarda serum CA 125 ve beta-2 mikroglobulin düzeylerinin hastalığın aktivitesi ve evreleri ile ilişkisi
The Relationship between serum CA 125, beta-2 microglobulin levels and the activities, stages in patients with non-hodgkin's lymphoma
- Tez No: 108028
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Non-Hodgkin lenfoma, CA 125, Evreleme, Beta-2 mikroglobulin 35, Non-Hodgkin's lymphoma, CA 125, Staging, Beta-2 microglobulin. 36
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Non-Hodgkin Lenfomah Hastalarda Serum CA 125 ve Beta-2 Mikroglobulin Düzeylerinin Hastalığın Aktivitesi ve Evreleri ile İlişkisi Glikoprotein yapısında bir tümör markeri olan CA 125'in; embriyonik çölomik epitel, kadın genital sistem epiteli, kolon ve midenin mukozal hücreleri ve seröz membranların mezotelyal hücrelerinden sahndığı bildirildi. Serum CA 125 düzeylerinin bir çok benign ve malign durumlarda yükseldiği tespit edildi. Özellikle mediastinal veya peritoneal tutulumu olan non-Hodgkin lenfomah hastalarda da serum CA 125 düzeylerinin yükseldiği gösterildi. Bu çalışmada, non-Hodgkin lenfomah hastalarda serum CA 125 düzeylerindeki artış oranım tespit etmek amaçlandı. Ayrıca serum CA 125 ve fcM düzeyleri ile hastalığın aktivitesi ve evreleri arasında ilişki olup olmadığım belirlemek amaçlandı. Çalışmaya non-Hodgkin lenfoma tanısı konulan 38 hasta alındı. 20 sağlıklı kişi de kontrol vakası olarak seçildi Çalışmaya alman 38 hastanın 17'sinde (%44.7) tedavi öncesi serum CA 125 düzeyleri yüksek bulundu. Tedavi öncesi serum CA 125 ortalaması 83.44 ± 129.02 U/ml iken; sağlıklı kişilerde CA 125 ortalaması 16.87 ± 9.70 U/ml idi. Aradaki bu fark istatİstiki olarak anlamlıydı (t = 3.16, p < 0.005). Tedavi öncesi ve tedavi sonrası ölçülen serum CA 125 değerleri arasında belirgin fark yoktu. Lenfomah hastalarda hastalığın evresi ile serum CA 125 değerleri arasında anlamlı ilişki vardı (p < 0.05). Serum CA 125 düzeyleri, lenfomah hastalarda hastalık aktivitesini gösteren biyokimyasal parametreler olan LDH ve p2M ile de karşılaştırıldı. Buna göre, başlangıçtaki serum CA 125 düzeyleri ile LDH ve p2M düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptandı(p < 0.005). Eftizyonu olan bütün hastaların serum CA 125 düzeyleri belirgin olarak yüksek bulundu. Beta-2 mikroglobulin ve LDH düzeyleri arasında da anlamlı ilişki tespit edildi (p < 0.001). Hastalığın evresi ile p2M düzeyleri arasında anlamlı ilişki vardı(p < 0.05). Sonuç olarak, lenfomah hastalarda serum CA 125 düzeyleri ile hastalığın evreleri ve aktivitesi arasında ilişkisi bulundu. Tedaviye cevabm değerlendirilmesinde CA 125'in rolünün belirlenmesi için daha fazla sayıda hasta ile çalışmalar yapılmasının uygun olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Relationship Between Serum CA 125, Beta-2 Microglobulin Levels and the Activities, Stages in Patients with Non-Hodgkin's Lymphoma CA 125 is a glycoprotein and also a tumor marker. It's reported that CA 125 is synthesized in embryonic coelemic epithelium, female genital tract epithelium and the mucosal epithelium of the stomach and colon. Serum CA 125 is found to be high in both benign and malign processes. It was shown that CA 125 is high in non-Hodgkin's lymphoma patients especially if there is mediastinal or peritoneal involvement. The aim of this study is to detect the serum CA 125 levels in patients with non-Hodgkin lymphoma and also to find out if there is any relationship between serum CA 125, beta-2 microglobulin levels and the activity, stage of the disease. Thirty-eight patients with non- Hodgkin lymphoma and 20 healthy individuals as control group are included to this study. Seventeen of the 38 (%44.7) patients with non-Hodgkin lymphoma had high serum CA 125 levels prior to therapy. The median values of CA 125 levels were 83.44 ± 129.02 U/ml prior to therapy and the median values of healthy individuals were 16.87 ± 9.70 U/ml. This difference was statistically significant (t = 3.16, p < 0.005). There was no statistically significant difference in serum CA 125 levels before and after therapy. There was a correlation between the stage of the disease and serum CA 125 levels (p < 0.05). These levels were also compared with the other markers; LDH and beta-2 microglobulin which shows disease activity. There was a significant relationship between serum CA 125 levels and LDH, beta-2 microglobulin at the initial stages of non-Hodgkin's lymphoma (p < 0.005). Serum CA 125 levels were high among all the patients those have pleural effusions. There was also a significant relationship between the beta-2 microglobulin levels and LDH levels (p < 0.001) There was a significant relationship between the beta-2 microglobulin levels and the stage of the disease (p < 0.05). In conclusion, we detected a correlation between serum CA 125 level and the stages, activity of lymphoma. We conclude that there is need for more studies involving more patients to determine the correlation between serum CA 125 levels and the response to therapy.