Boğa spermalarının farklı sulandırıcılar ile dondurulması ve in vitro değerlendirilmesi
Freezing of bull semen with different extenders and in vitro evaluation
  1. Tez No: 108123
  2. Yazar: ERTUĞRUL BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Boğa sperması, in vitro değerlendirme, spermanın çözülmesi, spermanın dondurulması, sperma sulandırıcıları, Bull semen, in vitro evaluation, semen thawing, semen freezing, semen diluents
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 575
Özet
69 ÖZET Boğa Spermalarının Farklı Sulandırıcılar ile Dondurulması ve İn Vitro Değerlendirilmesi Bu çalışmada, in vitro olarak sulandırma ve çözüm sonrası boğa spermasının spermatolojik özellikleri üzerine Biociphos, Laiciphos, Sitrat ve Tris sulandırıcılarının etkisi incelenmiştir. Sperma örnekleri (toplam 20 ejakülat) sun'i vajen kullanarak iki boğadan alınmış ve ortalama sperma miktarı (ml), spermatozoa yoğunluğu (xl06sp/ml), spermatozoa motilitesi (%), ölü spermatozoa oram (%), anormal spermatozoa oranı (%) ve pH değeri sırasıyla 7,12+0,42, 1083,00±63,50, 75,25+1,33, 18,95±1,01, 20,68±1,67 ve 6,72±O,05 olarak tespit edilmiştir. Her bir ejekülat dört eşit miktara bölünmüş ve Bociphos, Laiciphos, Sitrat ve Tris sulandırıcıları ile sulandırılmıştır (22,5x1 06sp/payet). Ekilibrasyon süresinden sonra, sulandırılmış spermanın spermatozoa motilitesi (%) ve pH sonuçlan tespit edilmiş ve 0,25 mi plastik payetlere doldurulmuştur. Biociphos, Laiciphos, Sitrat ve Tris sulandırıcılarında ortalama motil spermatozoa yüzdeleri ve pH değerleri sırasıyla 60,89±2,66 ve 6,48±0,02; 63,30+1,25 ve 6,20±0,05; 45,72±1,97 ve 6,50±0,00; 58,96±2,62 ve 6,50+0,03 olarak saptanmıştır. Payetler azot buharında 4°C dan -140°C a kadar 7 dakika içinde dondurulmuş ve sıvı azot içinde (-196°C) muhafaza edilmiştir. Sperma su banyosunda 35°C da 15 saniyede çözülerek spermatolojik muayeneler yapılmıştır. Biociphos, Laiciphos, Sitrat ve Tris sulandırıcılarında çözüm sonrası ortalama motil spermatozoa yüzdeleri sırasıyla 39,98±1,77, 43,60+2,06, 28,22+1,79, 41,89±2,76 ve sulandıncılardaki ölü spermatozoa, anormal spermatozoa yüzdeleri ile pH değerleri sırasıyla 52,00±2,87, 21,75±1,62 ve 6,48±0,02; 46,00±2,86, 23,68±2,11 ve 6,08+0,04; 62,40+2,62, 21,87±1,28 ve 6,50±0,00; 49,35±3,57, 22,00+1,72 ve 6,50±0,00 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada, boğa spermasında sulandırma ve çözüm sonrası in vitro motil spermatozoa neticelerine göre Laiciphos sulandırıcısı diğerlerinden cüzi derecede daha üstün olmakla beraber, Laiciphos, Tris ve Biociphos sulandırıcıları arasında istatistiki olarak önemli bir fark belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Freezing of Bull Semen with Different Extenders and In Vitro Evaluation In this research, effect of Biociphos, Laiciphos, Citrate and Tris diluents on spermatolojical characteristics of bull semen after extending and thawing were examined as in vitro. Semen samples (in all 20 ejaculates) were collected from 2 bulls by using an artificial vagina and average semen volume (ml), sperm concentration (xl06sp/ml), sperm motility (%), dead sperm (%), abnormal sperm (%) and pH value were determined as 7,12±0,42, 1083,00163,50, 75,25+1,33, 18,95+1,01, 20,68+1,67 and 6,72±0,05 respectively. Each ejaculate was split to four equal volume and were diluted (22,5xl06/straw) with Biociphos, Laiciphos, Citrate and Tris extenders. After equilibration time, results of spermatozoa motility (%) and pH of diluted semen were determined and packed in 0,25 ml plastic straws. The mean percentages of motile spermatozoa and pH values in Biociphos, Laiciphos, Citrate and Tris diluents were 60,89+2,66, 6,48±0,02; 63,30+1,25, 6,20±0,05; 45,72±1,97, 6,50±0,00 and 58,96±2,62, 6,50+0,03 respectively. Straws were frozen from 4°C to -140°C in nitrojen vapour within 7 minutes and stored (-196°C) in liquid nitrogen. Semen were thawed in water bath at 35°C for 15 seconds and spermatological examinations were carried out. The mean percentage of motile sperm in Biociphos, Laiciphos, Citrate and Tris diluents were respectively 39,98±1,77, 43,60+2,06, 28,22+1,79 and 41,89±2,76 immediately after thawing and the percentage of dead, abnormal sperm and pH values in diluents were determined 52,00±2,87, 21,75±1,62 and 6,48±0,02; 46,00+2,86, 23,68+2,11 and 6,08±0,04; 62,40+2,62, 21,87±1,28 and 6,50±0,00; 49,35±3,57, 22,00±1,72 and 6,50±0,00 respectively. In this study, although Laiciphos diluent was slightly superior to others according to in vitro results of motile sperm in bull semen after extending and thawing, no significant differences were determined statistically between Laiciphos, Tris and Biociphos diluents.