Hayvan kökenli enterokok suşlarının virulens faktörleri
Virulence factors of enterococci isolated from animal sources
  1. Tez No: 108122
  2. Yazar: SERAP ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. K. SERDAR DİKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Enterokok, Köpek, Tavuk, Virulens, Enterococcus, Chicken, Dog, Virulence
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
58 ÖZET Hayvan Kökenli Enterokok Suşlannın Virulens Faktörleri Bu araştırmada, hayvanlardan izole edilen enterokok suşlannın virulens faktörleri ve antibiyotik direnç özelliklerinin belirlenmesi, ve insan suşlan ile karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada Kfaecalis, E.faecium, Khirae, E.gallinarum ve E.avium türlerini içeren 16 tavuk, 10 köpek ve 18 insan izolatı kullanıldı. Hayvan ve insan suşlannın ampisilin, gentamisin, streptomisin, tetrasiklin, eritromisin ve rifampine karşı dirençlilikleri arasında önemli bir fark saptanmadı. Hayvansal ve insan kökenli E.faecium en dirençli tür olarak belirlendi. Enterokoklann çoğunda ampisilin, gentamisin ve streptomisine dirençlilik görüldü. Tavuk suşlannın %13.6'sında, köpek suşlannın %14.3'ünde vankomisin dirençliliği saptandı. VanA fenotipi Efaecalis, VanB E.faecium ve VanC E.gallinarum suşlannda bulundu. Agregasyon substans (AS) üretimi E.faecalis (56.3%) ve E.faecium (35.7%) suşlannda saptandı. Hayvan suşlannın %33.3'ünün, insan suşlannın %66.7'sinin AS ürettiği bulundu. Sitolizin sıklığı insan suşlannda %33.3, hayvan suşlannda %15.9 olarak belirlendi. Sitolizin özelliği en sık Efaecalis'de saptandı, ancak bazı E.faecium, E.hirae and E.gallinarum suşlan da sitolizin üretti. Jelatinaz üretimi hayvan suşlannda %15.4, insan suşlannda %27.8 oranında bulundu. En sık jelatinaz üretici E.faecalis idi, ancak bazı E.faecium ve E.hirae suşlan da bu enzimi üretti. Ekstraselüler süperoksit dizmutaz (SOD) aktivitesi E.faecalis, E.faecium, E.hirae ve E.gallinarum suşlannda görüldü. Ekstraselüler SOD üretimi hayvan suşlannın %26.9'unda, insan suşlannın %44.4'ünde saptandı. Fare letalite modelinde en virulent enterokoklann sitolizin üreten hayvan veya insan kökenli suşlar olduğu belirlendi. SDS/PAGE analizinde, hayvan veya insan suşlanna veya belli virulens faktörüne spesifik protein profilleri izlenmedi. Sonuç olarak, hayvanlann insanlar için potansiyel patojen enterokok suşlanm taşıdıklan kamsına vanldı.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY Virulence Factors of Enterococci Isolated from Animal Sources The aim of this study was to investigate virulence factors and antimicrobial susceptibility patterns of enterococci isolated from animals, and to compare them with human isolates. Isolates from 16 chickens, 10 dogs and 18 humans, including E.faecalis, E.faecium, E.hirae, E.gallinarum and E.avium, were used in the study. In antimicrobial susceptibility tests, a significant difference was not detected in the susceptibility of animal and human enterococci against ampicillin, gentamicin, streptomycin, tetracyclin, erythromycin and rifampin. E.faecium from both animal and human origin was found to be the most resistant species. Most of the enterococci were resistant to ampicillin, streptomycin and gentamicin. Vancomycin resistance was found in 13.6% of chicken isolates and 14.3% of canine isolates. VanA phenotype was detected in Efaecalis, VanB in Efaecium and VanC in E.gallinarum. Aggregation substance (AS) production was found in Efaecalis (56.3%) and E.faecium (35.7%) strains. AS production was detected in 33.3% of animal enterococci and 66.7% of human enterococci. The prevalence of cytolysin was 33.3% in human isolates and 15.9% in animal isolates. The most prevalent cytolysin producer was E.faecalis (37.5%), but some E.faecium, E.hirae and E.gallinarum strains also produced cytolysin. Gelatinase production was detected in 15.4% of animal enterococci and 27.8% of human enterococci. E.faecalis (31.3%) was the most common gelatinase producer, however E.faecium and E.hirae also produced gelatinase. Extracellular superoxide dismutase (SOD) activity was detected in E.faecalis, E.faecium, Ehirae and Egallinarum strains. Extracellular SOD production was detected in 26.9% of animal and 44.4% of human enterococci. Animal or human enterococci expressing cytolysin were found to be the most virulent in a mouse lethality model. In SDS/PAGE analysis of enterococci, protein profiles specific to animal or human isolates, or to a particular virulence factor were not found. In conclusion, it was suggested that animals harbour enterococci which were potential human pathogens.