Köpeklerde deneysel olarak oluşturulan menisküs lezyonlarının sağaltımında artrotomi ve artroskopi yöntemlerinin karşılaştırılması
The Comparison of arthrotomy and arthroscopy methods in the treatment of experimentally induced meniscus lesions in dogs
  1. Tez No: 108170
  2. Yazar: SAVAŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Artrografi, artroskopi, artrotomi, menisküs lezyonu, köpek, Artrography, artroscopy, artrotomy, meniscal lesion, dog
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
83 ÖZET Köpeklerde Deneysel Olarak Oluşturulan Menisküs Lezyonlarının Sağaltımında Artrotomi ve Artroskopi Yöntemlerinin Karşılaştırılması Bu çalışmada; köpeklerin medial menisküsünde sıkça karşılaşılan“kova sapı yırtığı”lezyonunun sağaltımında, artrotomi sonrası, eklemin açılmasından sonra yapılan dikiş uygulaması ile, artroskopi eşliğinde artrotomi yapılmadan uygulanacak dikiş uygulamasının sonuçlarının klinik, artroskopik ve artrografik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini, değişik ırk, cins ve yaşta 10 köpeğe ait 20 diz eklemi oluşturdu. Bu diz eklemlerine ait medial menisküslerde, artroskopik olarak 0,5 cm uzunluğunda standart kova sapı (bucket handle) yırtığı oluşturuldu ve bunlardan 10 diz eklemine ait medial menisküs yırtığına artrotomi sonrası dikiş uygulandı, 10 diz eklemine ait medial menisküs lezyonuna da artroskopi eşliğinde eklem kapsulası açılmadan dikiş uygulandı. Uygulama sonrası klinik ve 4 haftada bir olmak üzere menisküslerin artroskopik ve artrografik incelemeleri yapıldı. 12 hafta sonunda; klinik, artroskopik ve artrografik olarak değerlendirme yapılarak çalışma tamamlandı. Çalışma sonunda; artroskopik dikiş uygulanan 10 medial menisküsten 9' unda (%90) iyileşme belirlenirken, 1' inde iyileşme oluşmadığı (%10) gözlendi. Açık dikiş uygulanan medial menisküslerin de 9' unda iyileşme (%90) oluştuğu, 1' inde iyileşme oluşmadığı (%10) belirlendi. Artroskopik yöntemde doku travmasının az olması, artrotomiye göre bir avantaj olarak değerlendirildi. Sonuç olarak; menisküslerin vasküler bölgesindeki lezyonlann sağaltımında artrotomi sonrası dikiş uygulamasının yanısıra, kısmen non-invaziv bir yöntem olarak kabul edilen artroskopinin de kullanılabileceği ve menisküslerin fonksiyonel iyileşmesinin değerlendirilmesinde artroskopinin artrografiye oranla daha duyarlı bir yöntem olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
84 SUMMARY The Comparison of Arthrotomy and Arthroscopy Methods in the Treatment of Experimentally Induced Meniscus Lesions in Dogs The aim of this study is to clinically, arthroscopically and arthrographically compare the results of suture application by guidess of arthroscopy without arthrotomy with the suture application after exposure of the joint after arthrotomy which are used to treat the commonly seen“bucket-handle tear”in medial meniscus of dogs. The study material consisted of 20 stifle joints in 10 dogs of different breed, age and sex. In the medial menisci of these stifle joints, a bucket-handle tears 0.5 cm in leght induced arthroscopically and to medial menisci tears of 10 stifle joints, suture was applied during arthroscopy without exposure of the joint capsula. After this application, the clinical, arthroscopical and arthrographical examinations were performed and study was completed. At the end of the study; A was observed that 9 of the 10 cases in which arthroscopical suture was applied, recovery took place (90 %) where in 1 case no recovery was noticed (10 %). In 9 menisci where open suture was applied recovery took place (90%) but in 1 case no recovery was noticed (10 %). Less tissue trauma in arthroscopical technique was evaluated as anadvantage when compared to arhrotomy. As a result; besides suture applications after arthrotomy for the treatment of lesions in vascular regins of menisci, it was decided that arthroscopy a partial non invasive method could be and in the evaluation of functional recovery of menisci, arthroscopy was considered to be a none sensitive method when compared to arthroscopy.