Van ve yöresinde süt sığırlarında ayak hastalıklarının nedenleri, dağılımı ve sağaltımı üzerine çalışmalar
Distribution and treatment of the foot diseases in dairy cattle in and around Van
- Tez No: 108176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ayak hastalığı, Dağılım, Neden, Sağaltım, Sütçü Sığır. 49, Cause, Dairy Cattle, Foot Disease, Incidence, Treatment. 50
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Ormancı, S. Van ve Yöresinde Süt Sığırlarında Ayak Hastalıklarının Nedenleri, Dağılımı ve Sağaltımı Üzerine Çalışmalar, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2001 Bu çalışmada ; Ağustos 1999 - Aralık 2000 tarihleri arasında Van İl' i ve civarındaki köylerde, Van Et - Balık Kurumu'nda ve Y.Y.Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi A.B.D. Kliniklerinde değişik yaş ve ırktan toplam 1800 adet süt ineği ayak hastalıkları yönünden muayene edildi. Yapılan çalışma neticesinde, hayvanların 321 tanesinde (%17.83) ayak hastalığına rastlandı. Lezyonların 83 tanesini (%25.85) panaritium, 47 tanesini (% 14.64) aşırı tırnak deformasyonu, 43 tanesini (% 13.39) pododermatitis purulenta, 41 tanesini (% 12.70) pododermatitis aseptica diffusa, 27 tanesini (%8.41) çift taban, 23 tanesini (%7.16) taban çürüğü, 19 tanesini (%3.73) beyaz çizgi ayrılması, 9 tanesini (%2.80) limax, 1 tanesini (%0.30) Polydactyly, 1 tanesini (%0.30) prorund tendo kopması oluşturdu. Alınan anemnez bilgileri ve klinik gözlemlerde tırnak bakımı ve ahır hijyeninin yeterli olmadığı, barınakların düzensiz olduğu belirlendi. Hayvan sahiplerinin tırnak kesimine karşı duyarsız olduğu; koruyucu ve küratif sağaltım konusunda yeterince bilgiye sahip olmadıkları anlaşıldı. Panaritium, pododermatitis purulenta, pododermatitis aseptica diffusa, taban çürüğü, beyaz çizgi ayrılması olgularına küratif sağaltım uygulandı. Limax olgusunda limax kitlesi operasyonla alındı. Polydactyly olgusunda üçüncü parmak operasyonla alındı. Tırnak deformasyonlarında tırnak usûlüne uygun olarak kesilip düzeltildi. Sonuç olarak; Van ve yöresindeki sütçü işletmelere ait sığırlar üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmada ayak hastalıklarının insidansı % 17.83 olarak saptanmıştır. Ayak ve tırnak lezyonlarının yöredeki yetiştiriciler tararından gereği gibi ciddiye alınmadığı ve ihmal edildiği kanısına varılmıştır. Çalışmada ayrıca yetiştiricilere, hayvanlara gezinme olanakları sağlanması, yılda en az bir kez hayvanların tırnaklarım kestirmeleri, ahır yapılarına dikkat etmeleri gibi önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ormancı, S. Studies on the Causes, Distribution and Treatment of the Foot Diseases in Dairy Cattle in and around Van, University of Yüzüncü Yıl, Health Sciences Institute, MD thesis in Surgery, Van, 2001 In this study a total of 1 800 dairy cattle in different age and breed examined in terms of foot diseases. The study was performed between August 1999 and December 2000. The animals were provided from the city of Van and villages near to city, from Meat and Fish Association and from Surgery Clinics of the Veterinary Faculty University of Yüzüncü Yıl. After study, 321 dairy cattle (17.83 %) found to have foot lesions. Out of there 321 cattle, 83 of them had panaritium (25.85 %), 47 of them had severe hoof deformation, 43 of them had pododermatitis purulenta (13.39 %), 41 had pododermatitis aseptica diffusa (12.70 %), 27 had double solea (8.41 %), 23 had solea decay (7.16 %), 19 had white line disease (3.73 %), 9 had limax (2.80 %), 1 had Polydactyly (0.30 %) and 1 had profound tendon rupture (0.30 %). In this study, some suggestions such as; enabling the animals, to stroll, trimming the foots at least once a year, and care to stable base were also given to the owners. Anamnesis and clinical examination showed that foot care and stable hygiene were not satisfactory and shelters were disordered. Animals owners were also insensitive to foot trimming and did not have enough information about preventive and curative treatment. Curative treatment was applied to the animals having panaritium, pododermatitis purulenta, pododermatitis aseptica diffusa, solea decay and white line diseases. In the limax case, the mass removed by operation. In the Polydactyly case the third finger removed by operation. The animals having foot deformations also treated methodically by cutting and amending the foot. In conclusion, the prevalence of foot disease in dairy cattle in an around Van was determined as 18.83 % it was decided that farmers neglected to the foot and claw lesions.