Kanatlı hayvanlardan ornithobacterium rhinotrachealenin izolasyonu ve serotiplendirilmesi
Isolation and serotyping of ornithobacterium rhinotracheale (O. rhinotracheale) from poultry
  1. Tez No: 108187
  2. Yazar: SÜHEYLA TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER M. ESENDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: AGP, izolasyon, kanatlı hayvanlar, O. rhinotracheale, seroloji, AGP, isolation, O. rhinotracheale, poultry and serology
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
50 ÖZET Kanatlı Hayvanlardan Ornithobacterium rhinotracheale'nin (O. rhinotracheale) İzolasyonu Ve Serotiplendirilmesi Bu çalışmada, yurdumuzda tavuk ve hindilerde O. rhinotracheale izolasyonu, izolatların AGP testi ile serotiplendirilmeleri. Türkiye'de O. rhinotracheale infeksiyonlarının durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Ankara, Bolu, Afyon. Konya, İzmir, Aydın, Kıbrıs'tan toplam 333 tavuk ile Ankara.. Bolu. İzmir illerinden alınan 250 hindi materyali kullanıldı. Canlı hayvanlardan kan, trahea! svap ve varsa sinus içeriği; nekropsi yapılan hayvanlardan ise akciğer, trahea, sinus içeriği, lezyonlu hava keselerinden svap, karaciğer, beyin, bursa Fabricius ve kan alınarak incelendi. İncelenen tavukların iç organlardan yapılan ekimler sonucunda 46 kanatlı hayvandan bakteriyolojik üreme olmazken; üreme olan 257 kanatlıdan sırasıyla Staphylococcus aureus. Klebsiella spp.. Escherichia coli. Pasteurella haemolytica. P. multccida, Proteus spp., Pseudomonas spp., Bacillus spp., Corynebacterium spp.. Acinetobacter spp., Citrobacter spp., Streptococcus spp., O. rhinotracheale izole edildi. Yalnızca 37. 42 ve 46 haftalık 3 broiler damızlığın sinus içeriklerinden O. rhinotracheale izolasyonu yapıldı. İncelenen hindilerin iç organlarından yapılan ekimler sonucunda 16 hindide bakteriyolojik üreme olmazken; üreme olan 214 hindiden sırasıyla Escherichia coli. Staphylococcus aureus, Klebsiella spp.. Pasteuralla haemolytica. P. multocida. Pseudomonas spp., Proteus spp.. Corynebacterium spp., Citrobacter spp. izole edildi. İncelenen hindilerden bakteriyolojik incelemeler sonucunda O. rhinotracheale izolasyonu gerçekleştirilemedi. İzole edilen O. rhinotracheale suşlarını serotiplendirme amacıyla Agar Jel Presipitasyon testi yapıldı. Üç izolatın da O. rhinotracheale serotip I oldukları ve serotip L ile de çapraz reaksiyon verdikleri tesbit edildi. İncelenen 333 tavuk serumundan 30'unun serotip A, 25'nin serotip B; 13 'ünün hem A hem de B serotiplerine ait antijenler ile, 9'unun serotip I, 6'sının da serotip L antijenleri ile; 3 tanesinin hem i hem de L serotiplerine ait antijenler ile; incelenen 250 hindi serumunun 17'sinin serotip A, 29'unun serotip B. 1 1'nin hem A hem de B serotiplerine ait antijenler ile, 5'nin serotip I, 2'sının serotip L antijenleri ile spesifik olarak reaksiyon verdikleri bulunmuştur. Serolojik incelemeler sonucunda A, B, I ve L serotipleri arasında sıklıkla çapraz reaksiyonlara rastlanılmıştır. Bu çalışma ile, yurdumuzda farklı serotiplere ait O. rhinotracheale etkenlerinin varlığı bakteriyolojik ve serolojik olarak tesbit edilmiştir. Ancak, yurdumuz gibi kanatlı hayvan sayısının oldukça yüksek bulunduğu bir ülkede, O. rhinotracheale gibi antibiyotik kullanımını artırarak ekonomik kayıplara yol açan etkenlerin Türkiye'deki yaygınlık durumlarının belirlenebilmesi açısından daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
51 SUMMARY Isolation and Serotyping Of Ornithobacterium rhinotracheale (O. rhinotracheale) from Poultry In this study, it was aimed to investigate Ornithobacterium rhinotracheale infection in poultry in Turkey and to serotype the isolates by AGP. For this purpose. 333 chickens having respiratory problems from Ankara. Bolu, Afyon, Konya, İzmir. Aydın, and Cyprus and 250 turkeys from Ankara, Bolu, and Izmir were obtained. Blood, tracheal swaps and sinus discharge (if there was) from these animals and tissue samples from lung, trachea, sinus discharge, swap from infected air sacs, liver, brain, bursa of Fabricius and blood were used in bacteriological and serological tests. The results of the cultures from internal organs were showed that there were not any bacteriologic growth in 46 animals; meanwhile Staphylococcus aureus. Klebsiella spp., Escherichia coli, Pasteuralla haemolytica. P. multocida. Proteus spp.. Pseudomonas spp.. Bacillus spp.. Corynebacterium spp.. Acinetobacter spp., Citrobacter spp.. Streptococcus spp., 0. rhinotracheale were isolated from 257 broilers having growth. 0. rhinotracheale was only isolated from 3 broiler breeders of broiler in 37. 42 and 46 weeks of age. While there were not any bacteriological growth in 16 turkeys. Escherichia coli, Staphylococcus aureus. Klebsiella spp.. Pasteurella haemolytica, P. multocida. Pseudomonas spp.. Proteus spp.. Corynebacterium spp.. Citrobacter spp. were isolated from the other 214 turkeys. 0. rhinotracheale isolation couldn't be achieved from turkeys by bacteriologically. AGP test was performed for serotyping of 0. rhinotracheale strains that had been isolated. It was determined that three isolates were O. rhinotracheale serotype I and had cross reactions with serotype L. AGP test results revealed that there were spesific reactions among 330 chickens, 30 which were serotype A, 25 which were serotype B, 13 which were both A and B. 9 which were I, 6 which were L. 3 which were both I and L; of the 250 turkey. 17 which were serotype A, 29 which were serotype B, 1 1 which were both A and B, 5 which were serotype I and 2 which were serotype L. In serological tests, some cross reactions were detected between serotypes A, B, I and L. In this study, the presence of different 0. rhinotracheale serotypes in Turkey was determined by bacteriological and serological methods. But there is still a great necessity to manage more detailed studies for the investigation of 0. rhinotracheale infections in Turkey that have a great poultry population.