Kars yöresinde evcil ve yabani kanatlı hayvanlardan yersinia enterocolitica'nın izolasyonu
Isolation of yersinia enterocolitica from domestic and wild avian in Kars
- Tez No: 108138
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FUAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yersinia enterocolitica. isolation, faeces, wild and domestic avian species
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
27 5. ÖZET Bu çalışmada Yersinia enterocolitica izolasyonu amacıyla Kasım 1999 - Haziran 2000 tarihleri arasında Kars merkez ve çevre köylerinde yetiştirilen değişik türde klinik olarak sağlıklı evcil ve yabani kanatlı hayvanlara (kaz, tavuk, hindi, karga, muhabbet kuşu, papağan, kanarya, bülbül ) ait toplam 237 kloakal svap ve taze dışkı örneği değerlendirildi. Yersinia enterocolitica 'ran. izolasyonu amacıyla selektif besiyeri Cefculodin- Irgasan-Novobiosin agar (CİN) kullanıldı. Ayrıca MacConkey agar (MAC), % 7 defîbrine koyun kanlı Nutrient Agar ve Nutrient Broth, ön zenginleştirme besiyeri olarak ise Trypticase Soy Broth (TSB) kullanıldı, izole edilen etkenlerin identifikasyonu için ; Triple Sugar Iron (TSİ) agar, Ürea broth ve Methyl Red- Voges Proskauer (MR-VP) broth besiyerlerinden yararlanıldı. Ayrıca biyokimyasal testler için; L-Ornithine, L-Arginine monohydrochloride, Dulsitol, Glikoz, Sükroz, Sorbitol, O-nitrophenyl- P-D-galactopyranoside (ONPG) ve Bactident Oxidase' dan yararlanıldı. İzolasyon çalışmaları sonucu 2' si tavuktan l'i kazdan olmak üzere toplam 3 adet Y. enterocolitica identifiye edildi İzolasyon oram tavukta % 2,9, kazda % 0,9, toplam incelenen örneklerden ise % 1,26 olarak belirlendi. Hindi, karga, muhabbet kuşu, papağan, kanarya, bülbül gibi kanatlılardan ise Y. enterocolitica izole edilemedi. Anahtar Kelimeler : Yersinia enterocolitica, izolasyon, dışkı, evcil ve yabani, kanatlı.
Özet (Çeviri)
6. SUMMARY In this study, a total of 237 cloacal swabs and faeces samples from various clmically healthy domestic and wild birds (goose, chickens, turkeys, crawns, budger parrots, canaries, bulbuls) obtained from Kars and surrounding villages were examined for the isolation of Yersinia enterocolitica between November 1999 and June 2000. In order to isolate Y enterocolitica Cefculodin-Irgasan-Novobiosin (CIN), Agar was used as selective medium. In addition, Mac Conkey Agar (MAC), Nutrient Agar with 7% defibrinated sheep blood and Nutrient Broth were used as isolation media. Trypticase Soy Broth (TSB) was utilized as pre-enrichment medium. For the identification of isolates strains; Triple Sugar Iron (TSI) Agar, Urea Broth and MR- VP broth were used. In addition, L-Ornithine, L-Arginine monohydrochloride, DulsitoL, Glucose, Sucrose, Sorbitol O-nitrophenyl- p-D-galactopyranoside (ONPG) and Bactident Oxidase strips were used as biochmical tests. As a result, three isolates were identified as Y. enterocolitica, (2 from chickens and 1 from a goose). The isolation rates were 2,9 % for chickens and 0,9 % for goose, respectively. The isolation rate was determined to be 1,26 % in all faeces samples examined. Y enterocolitica was not isolated from turkey, crawn, budger parrots, canaries and bulbuls.