İnfertil çiftlerin depresyon durumları ve başa çıkma yollarının incelenmesi
The state of infertile couples and the study of ways of coping with infertility
- Tez No: 108301
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Infertility, Depression, Coping and Nursing
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma Akdeniz Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Üremeye Yardımcı Tedavi Ünitesi'nde, infertil çiftlerin depresyon durumları ve başa çıkma yollarının incelenmesi amacıyla ayrıca hemşirelik uygulamalarına katkıda bulunmak üzere, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 10.3.2000- 10.11.2000 tarihleri arasında, Üremeye Yardımcı Tedavi Ünitesine baş vuran 130 infertil çift oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak sosyo-demografık özellikleri içeren anket formu, Beck Depresyon Envanteri ve Stresle Başa Çıkma Yolları ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçları, araştırmacı tarafından, eşlerle ayrı, ayrı görüşülerek uygulanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde yüzdelik, t- testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların % 33.10'unda, erkeklerin % 10.00'unda klinik depresyon bulguları olduğu saptanmıştır. Kadınların depresyon puan ortalaması (3c = 12.77) erkeklerin puan ortalamasından (x = 6.73) daha yüksek olup, aralarındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadınların depresyon puanı ile yaş ve eğitim durumu arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Kadınların depresyon puanı ile infertilite süresi, tedavi süresi ve yardımcı tedavi tekniği uygulanma sayısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Erkeklerin depresyon puanı ile yaş, eğitim durumu, infertilite süresi, tedavi süresi ve yardımcı tedavi tekniği uygulanma sayısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Kadınların başa çıkma yolu olarak kullandıkları, kendine güvenli ve iyimser yaklaşım puan ortalamaları, erkeklerin kendine güvenli ve iyimser yaklaşım puan ortalamalarından daha düşük olup, aralarındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadınlarınkendine güvensiz ve boyun eğici yaklaşım puan ortalamaları, erkeklerin kendine güvensiz ve boyun eğici yaklaşım puan ortalamalarından daha yüksek olup, aralarındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadınlar ve erkeklerin sosyal destek arama yaklaşımı puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kadınlar ve erkeklerin kendine güvenli, iyimser, kendine güvensiz, boyun eğici ve sosyal destek arama yaklaşımı ile depresyon puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler. Infertilite, Depresyon, Başa çıkma ve Hemşirelik.
Özet (Çeviri)
This research was done to examine the state of depression of infertile couples and the ways coping with their infertility, in addition to, contribute towards nursing applications at Akdeniz University Research Hospital, Department of Gynaecology and Obstetrics, Artificial Reproductions Treatment Unit. The samples for the research were 130 infertile couples who had applied to the Artificial Reproduction Treatment Unit between the dates of 10.03.2000- 10.11.2000. As a means of data collection, a questionnaire that had socio-demographic characters, Beck Depression Inventory and the Scale of the Ways to Coping With Stress were employed. The data collection tools were administered to each couple separately. For evaluation, datum percentage, t-test and correlation analysis techniques were used. 33.10 percent of the women and 10.00 percent of men in the research were found to have the symptoms of clinic depression. The mean score for the women with depression (x= 12.77) was higher than the mean score of men (x = 6.73), a significant finding. The relationship between the depression scores of women, in relation to their age and education level, was also found significant. No significant relationship was found between the depression scores and the infertility period, the duration of treatment and the administration of a number of Artificial Treatment Techniques. Also, no significant relationship between the depression scores of men and the age, the education level, the period of infertility, the treatment duration and the number Artificial Treatment Technique was found.The difference between the mean scores of women who had self-confidence and adopted an optimistic approach were lower than the mean scores of men who had self-confidence and adopted optimistic approach, and this was found to be significant. The difference between the mean scores of women who had no self- confidence but were submissive was higher than for the men who had self-cofidence and a submissive character, and this was deemed significant. The difference between the men and th women mean scores regarding social support was found to be significant. A significant relationship was found between the self-confidence, optimism or lack of self-confidence, submission and social support seeking approaches and depression scores in both men and women. From the result of this research, some suggestions were made to those who work in the clinics and who would like to do some further research.