Kemoterapi alan lenfomalı hastaların yaşam kalitesi
Quality of life in lymphoma patient which are curing with chemotherapy
- Tez No: 108304
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Psikiyatri, Nursing, Oncology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kanser, lenfoma, yaşam kalitesi, cancer, lymphoma, quality of life
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kemoterapi Alan Lenfomalı Hastaların Yaşam Kalitesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Bu araştırma, kemoterapi alan lenfomalı hastaların kemoterapi öncesi Ve 3. kür kemoterapi sonrasında yaşam kalitesini belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Doktor Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 15 Mart 2000- 31 Mart 2001 tarihleri arasında kemoterapi almak üzere yatan 80 lenfomalı hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veriler, hastaların demografik özelliklerini içeren bilgi formu ve araştırmacı tarafından iç geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan EORTC QLQ-C30 Yaşam Kalitesi Ölçeği İle toplanmıştır. Lenfoma tanısı alan ve kemoterapinin birinci kürünü almak için ilk kez hastaneye yatan hastalara, demografik özellikleri içeren bilgi formu ve EORTC QLQ-C30 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Aynı hastalara kemoterapinin üçüncü kürünü almak üzere hastaneye tekrar yattıklarında kür bitiminde Yaşam Kalitesi Ölçeği tekrar uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Varyans Analizi, Simple Paired t Testi, Wilcoxon Signed Rank Testi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgulara göre, 3. kür kemoterapi sonrası hastaların yaşam kalitesinin alt gruplarından sosyal alanda iyileşme, diyare semptomunda ve ekonomik güçlükte artış görülmüştür. Yaşam kalitesi alt gruplarından genel iyilik alanının kemoterapi öncesinde; çocuk sayısı, meslek yaşantısı, medeni durum, ekonomik güçlük yaşama, işe devam edebilme, ev işlerini yapabilme, bedeninde değişiklik algılama, ilaçların yan etkisini bilme ve ilaç hakkında bilgi alma durumlarından, kemoterapi sonrasında ise gelir düzeyinden etkilendiği saptanmıştır. Fonksiyonel alan ise, kemoterapi öncesinde, yaş, medeni durum, çocuk sayısı, gelir düzeyi, hastalık algısı, ilaç hakkında düşünceler, ekonomik güçlük yaşama, bedeninde değişiklik algılama, ev işlerini yapabilme, işe devam edebilme ve ilaç hakkında bilgi alma durumlarından, kemoterapi sonrasında gelir düzeyinden, gelecek kaygısından, ev işlerini yapabilme ve işe devam edebilme durumundan etkilendiği saptanmıştır. Semptomların kemoterapi öncesi meslek «fiSS^yaşantısı, cinsiyet, medeni durum, ekonomik güçlük, gelir düzeyi, ekonomik destek alma, işe devam edebilme, ilaçların yan etkilerini bilme ve bu konuda bilgi alma durumundan, kemoterapi sonrası ise; işe devam edebilme durumu, çocuk sayısı ve gelecek kaygısından etkilendiği saptanmıştır. Araştırmada kemoterapi alan lenfomalı hastaların yaşam kalitesinin etkilendiği alanlar ve etkileyen faktörler doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Quality Of Life In Lymphoma Patient Which Are Curing with Chemotherapy, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Program of Psychiatry Nursing, Masters Thesis, Ankara, 2001. The aim of this study is to determine quality of life of lymphoma patients before chemotherapy and after 3rd cure of chemotherapy. This study was conducted in Demetevler Oncology Hospital between 15-March-2000 and 31 March 2001 with 80 lymphoma patient when they have come this hospital for chemoterapy at first and for third cure of chemoterapy. at second. The data collected applying a personel information form, Quality of life scale (EORTC QLQ-C30), The descriptive statistic, Simple paired t Test and Variance Analysis, Kruskal Wallis and Mann Whitney U were used in this study. The finding of study showed that; social status was devoloped, nausea- vomiting, diarrhoea and financial difficulties increased after 3rd cure of chemotherapy. Global quality of life was effected from number of children, job, marital status, financial difficulties, job performance, to make house work, body image, to know effect of medicine, to teach effect of medicine before chemotherapy, and it was effected from income level after 3rd of chemotherapy. The functionel status was effected from age, marital status, number of children, income level, idea about their ilness,idea of medicine, financiel difficulties, body image, to make hause work, job performance, to teach effect of medicine before chemotherapy and income level, idea of their future, to make hause work, job performance after 3rd cure of chemotherapy. The symptom status was effected from job, sex, marital status, financiel difficulties, income level, to have financiel support, job performans, to know effect of medicine, to teach effect of medicine, before chemotherapy and job performance, number of children, idea about their future after 3rd cure of chemotherapy. According to these finding some suggestion were developed about changes.