Kemoterapi alan hematolojik malignansili hastalarda yaşam kalitesi
Quality of life and chemotherapy treated patients with hematological malignancy
  1. Tez No: 193551
  2. Yazar: ZELİHA SEVLİ ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NERMİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hemşirelik, Psikoloji, Hematology, Nursing, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, kemoterapi, yaşam kalitesi, Cancer, chemotherapy, quality of life
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETBu araştırma; kemoterapi alan Hematolojik Malignansi'li (Lösemi, Lenfoma,Multiple Myeloma) hastaların yaşam kaliteleri ve yaşam kalitelerini etkileyen faktörleribelirlemek amacıyla, tanımlayıcı olarak yapıldı.Veriler; yüz yüze görüşme yöntemiyle, hastaların bireysel ve hastalığa ilişkinözelliklerini tanıtıcı toplam 20 soru içeren anket formu ve yaşam kalitesinideğerlendirmek için FACT-G (Functional Assessment of Cancer Therapy-General)'inTürkçe versiyonu kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesi, Statistical Packagefor Social Science (SPSS) programında istatistikçi tarafından yapıldı. Verilerinyorumlanmasında yüzdelik, t-testi ve anova varyans analizi kullanıldı.Olguların büyük çoğunluğu; % 52.7'si erkek, % 27.5'i 18-30 yaş grubunda,% 70.3'ü evli, % 62.6'sı çalışmamakta ve % 52.7'si SSK sağlık güvencesine sahiptir.Olguların % 44.3'ünü Lenfoma, % 40.7'sini Akut Lösemi, % 4.4'ünü KronikLösemi ve % 7.7'sini Multiple Miyeloma tanısı ile tedavi gören hastalar oluşturdu.Olguların % 34.1'i 0-6 ay aralığında tanı almışlardır. % 82.4'ünün halen kemoterapialdığı ve bunların % 60.4'ünün yatarak tedavi aldığı belirlendi.Araştırmaya alınan olguların yaş grupları, öğrenim durumu, medeni durum, gelirdüzeyi, hastaneye göre yerleşim yeri, ulaşım biçimi, sigara kullanımı, tanı zamanı,tedavi durumu, kemoterapi alma durumu, kemoterapi tedavisi üzerinden geçen süre,hastalıklarına ait bilgi sahibi olma durumları ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkilerincelendiğinde; aralarında yaşam kalitesinin değişik parametreleriyle istatistiksel olarakanlamlı farkların (p0.05).Araştırmamıza göre; olgularımızın sosyo-demografik ve hastalığa ilişkinözellikleri yaşam kalitelerini etkilemektedir. Kanserli hastalarda yaşam kalitesinietkileyen faktörlerin tüm sağlık personeli tarafından bilinmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYQUAL TY OF L FE AND CHEMOTHERAPY TREATED PAT ENTS W THHEMATOLOG CAL MAL GNANCYThis descriptive study was performed to determine the quality of life and relatedfactors of chemotherapy treated patients with Hematological Malignancy (Leukemia,Lymphoma and Multiple Myeloma).Data were obtained by interviewing with the patients face to face, by researchersand chemotherapy application nurses. Turkish version of FACT-G (FunctionalAssessment of Cancer Therapy-General) which reflects individual and cancer relatedfeatures of the patients was used. Evaluation of the obtained data was performed by astatistician using Statistical Package for Social Science (SPSS). Percentage t-test andanova variance analysis were also used for evaluating the data.Most of the subjects were determined as 52.7 % male, belonging to 18- 30 agegroup 27.5 %. 70.3 % of the subjects were married, 62.6 % were unemployed and5.27 % were government health insurance owners.44.3 % of the subjects were diagnosed as lynphoma; 40.7 % were acuteleukemia; 4.4 % were cronical leukemia and 7.7 % were multiple myeloma. In 34.1 %of the subjects, disease was diagnosed at 0-6 month interval. 82.4 % of the subjectswere having chemotherapy currently and % 60.4 of these were hospital residents.When the relation between the quality of life and age groups, education levels,marital status, economical status, residence to the hospital including the transport typeused, cigarette addiction, diagnosis times, treatment levels, chemotherapy receivingstatus, the time periods over chemotherapy, being informed about the disease status ofthe patients were investigated, statistically significant differences (p0.05) between the quality of life and sex,life condition, occupation, social guarantee, residence, alcohol consumption, diagnosisof the disease.According to our findings, the quality of life levels of our subjects weredetermined by their socio-demographic and disease related properties. Health workersshould have know all the factors affecting the quality of life levels of cancer patients.