Terminal dönem kanser hastasına bakım veren eşlerin duygusal ve sosyal gereksinimleri
The Psychological and social needs of the spouses who cared for the patients with the terminally cancer
  1. Tez No: 108323
  2. Yazar: ELÇİN BABAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Psikiyatri, Nursing, Oncology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, terminal dönem, hastanın eşi, duygusal ve sosyal gereksinimler, bakım verme, Cancer, Terminal Stage, Spouse of the patient, Physiological and Social Needs, Caring for the patient. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırma, terminal dönem kanser hastasına bakım veren eşlerin duygusal ve sosyal gereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Doktor Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01. 08. 2000 ile 01. 04. 2001 tarihleri arasında terminal dönem kanser hastasına bakım veren 103 eş oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve araştırıcı tarafından geliştirilen“Duygusal ve Sosyal Soranları Belirleme Formu”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; terminal dönem kanser hastasına bakım.veren eşin duygusal sorunlarını etkileyen değişkenler hastanın yaşı, kanser türü, cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, çocuk sayısı, evlilik süresi, evlilikte algılanan paylaşım durumu, bakıma destek veren kişi sayısı, bakım verme süresi olarak belirlenmiştir. Bakım veren eşin sosyal sorunları ise hastanın yaşı, kanser türü, kanser tanısı aldığı süre, hastanın hastanede kalış süresi, yaş, eğitim durumu, meslek, gelir düzeyi, çocuk sayısı, evlilik süresi, evlilikte algılanan paylaşım durumu, günlük bakım süresi, bakıma destek veren kişi sayısından etkilenmiştir. Aynı zamanda duygusal ve sosyal sorunların karşılıklı olarak birbirini etkilediği belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, terminal dönem kanser hastasına bakım veren eşin duygusal ve sosyal gereksinimlerinde önemli farklılıklar olduğu saptanmış ve sonuçlara uygun öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the psychological and social needs of the spouses who cared for the patients with the terminally ill cancer. The sample of the study, which consists of 103 spouses, was randomly selected from the patients with the terminally ill cancer who stayed in four hospitals of Ankara in between 1.8.2000 and 1.4.2001. These hospitals are University of Ankara İbn-i Sina Hospital, Demetevler Oncology Hospital, University of Hacettepe Hospital and Numune Hospital. The data of this study were collected by applying a“personnel information form”and“physiological and social problems inventory”. The descriptive statistics, variance analysis and correlation matrices were used for the analyses of the study. The findings of the study showed that; the age of the patient, the type of the cancer, sex, age, income level, the number of children, the duration of marriage, the number of persons who give assistance for care giving, the daily duration of care giving are the variables that determine the psychological problems. In addition to this, the age of the patient, the type of the cancer, the duration of the cancer diagnosis, duration of hospital stay, age, educational level, occupation, income level, the number of children, the duration of marriage, emotional sharing of the marriage, the number of persons who give assistance for care giving, the daily duration of care giving are the variables that determine the social problems. It was also concluded that the and social problems are correlated and effecting each other mutually. According to these findings, some notable changes were founded for the psychological and social needs of the spouses who cared for the patients with terminally ill cancer and some suggestion were developed interrelation to these changes.