Etimesgut II' nolu Sağlık Ocağı Bölgesi'ndeki kadınlarda stres üriner inkontinans yaygınlığı ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
The Frequency and determination of related factors of stress urinary incontinence in women in locality of Etimesgut Medical Center II
  1. Tez No: 108326
  2. Yazar: SEMRA KOCAÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAFİYE EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, yaygınlık, risk faktörleri, kadınlar. «tftf*, Stress urinary incontinence, frequency, risk factors, women
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET KOCAÖZ,S., Etimesgut Il'nolu Sağlık Ocağı Bölgesi'ndeki kadınlarda stres üriner inkontinans yaygınlığı ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2001. Araştırma, Etimesgut II' nolu Sağlık Ocağı Bölgesi'ndeki kadınlarda stres üriner inkontinans yaygınlığı ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Etimesgut ET nolu Sağlık Ocağı Bölgesi'nde yaşayan İS yaş ve üstü evli 5766 kadından, basit rastgele örnekleme yöntemine göre seçilen 240 kadın, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; kadınların demografik özelliklerinin, doğurganlık öyküsünün, kişisel ve ailevi öyküsünün, genho-üriner yolla ilişkili öyküsünün yer aldığı soru kağıdı formu ve stres üriner inkontinans için risk belirleme formu kullanılmıştır. Veriler, 17 Nisan- 14 Haziran 2000 tarihleri arasında araştırma kapsamına alman kadınların evlerine gidilerek, yüz yüze görüşme yöntemiyle hazırlanan soru kağıdı formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, Ki-kare veya Fisher'in Kesin Ki-kare testi ve Backward Stepwise Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; kadınların %41.7'sinde stres üriner inkontinans olduğu saptanmıştır. Stres üriner inkontinanslı kadınların %44'ünün günde birkaç kez idrar kaçırdığı ve yansından biraz fazlasının (%57) yaşanan ıslaklık nedeniyle ped kullandığı belirlenmiştir. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda; stres üriner inkontinans ile yaş, gebelik sayısı, düşük yapma, küretaj olma, doğum sayısı, doğumun yapıldığı yer, gebelikte idrar kaçırma şikayeti, epizyotomi açılma durumu, menopoz, idrar yolu enfeksiyonu geçirme, sistosel, sürekli öksürük, uterus prolapsusu, geçmişte stres üriner inkontinans öyküsü, I. ve H derece akrabalarda stres üriner inkontinansı olması durumu arasındaki ilişki önemli bulunmuştur. Risk faktörlerinin birlikte etkilerinin incelendiği regresyon analizi sonucunda; yaş, gebelikte idrar kaçırma şikayetinin ve geçmişte stres üriner inkontinans öyküsünün, stres üriner inkontinans gelişmesi üzerinde direkt etkisinin olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT KOCAÖZ,S., The frequency and determination of related factors of stres urinary incontinence in women in locality of Etimesgut Medical Center II, Hacettepe University Health Siencies Institute, Obstetric and Woman Diseases Nursing Programme, M.Sc Thesis, Ankara, 2001. This research has been done descriptively to determine stress urinary incontinence in women in the locality of Etimesgut Medical Center II. Sampling of the research covers the sampling of randomly chosen 240 women out of 5766 women aged IS years old and married women older than IS years old living in the locality of Etimesgut Medical Center n. As the instrument of data collection, questionnaire form with the questions of demographic characteristics of women, their past story of fertility, her self and parental stories and the related story of her genito-urinary tract as well as the risk determination form for stress urinary incontinence were used. Data were collected by asking the women the question in the questionaire form by visiting them at their home in person between the dates April 17-June 14, 2000. To evaluate the data collected, percentage method, chi-square or Fisher's exact chi-square test and the analysis of Backward Stepwise Regression were used. According to the results obtained, it was determined that 41.7% of women had stress urinary incontinence. Furthermore, it was seen that 44% of women had urinary incontinence problems a few times a day and slightly more than 50% of them (57%) used pad due to urinary dampness. As a result of the statistical evaluation, it was observed that there is a significant relationship between stress urinary incontinence and age, number of pregnancy, D&C, number of childbirth, the place of childbirth, the complaints of urinary incontinence during pregnancy, the case of episiotomy, menapause,the case of uriner tract infections, cystocel, continual cough, prolapsed uterus, the story of stress urinary incontinence in the past, whether the stress urinary incontinence exists between the primary and secondary relatives. As a result of the analysis of the regression researching the inter-relation of risk factors, it was found out that there is a direct relation between the age, urinary incontinence during the pregnancy, her past story of stress urinary incontinence, and the development of stress urinary incontinence. According to the results obtained form the research, suitable recommadations were made.