Şizofren hasta ailelerinin aile yükünün belirlenmesi
Determining the family burden of the families of schizophrenic patients
- Tez No: 108325
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURHAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: schizophrenia, family burden
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Araştırma, şizofren hasta ailelerinin aile yükünü belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Ankara Numune Hastanesi ve Ankara Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi Polikliniği'nde şizofren hastası olan 77 hasta yakını üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan, hastaların ve ailelerin tanıtıcı özellikleri ve aile yükünü belirlemeye yönelik anket formu kullanılmıştır. Veriler birinci dereceden hasta yakını ile yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Yüzdelik yöntemi ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Araştırmada aile yükü fiziksel, duygusal, sosyal ve ekonomik boyutuyla incelenmiştir. Ailelerin çoğunlukla ara sıra düzeyinde yük yaşadıkları, genel olarak çok az yük olma ve her zaman yük yaşanma oranlarının düşük olduğu saptanmıştır. Ailelerde en fazla sosyal yük, en az ise ekonomik yük görüldüğü belirlenmiştir. Ailelerin yükü incelendiğinde; fiziksel yük % 59.7, duygusal yük %67.5, sosyal yük % 85.7 ve ekonomik yük % 35 oranında yaşadıkları saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda; ailelerin yükünü azaltmaya yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler; şizofreni, aile yükü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The survey has been carried out to determine the family burden of the families of schizophrenic patients. The survey has been applied to 77 families of schizophrenic patients in Ankara Numune Hospital and Ankara Social Security Institution Hospital Policlinic. A questionnaire that has been prepared by the surveyor as a data collecting tool has been employed to set forth the characterizing features of the patients and families as well as the burden on families. The data have been obtained from first grade patient relatives as a result of face-to-face meetings. Percentage and chi-square methods have been used to assess the data. In the survey, the family burden has been taken in physical, emotional, social and economic terms. It has been observed that the families mostly felt like they occasionally undertook a burden. The rates of continuous burden were low. As to the heaviest and slightest gradation of burden, it has been observed that the former was in terms of social aspects whereas the latter was in economic terms. The survey suggested that the rates of various burden among families were as follows: The survey has put forward certain suggestions pertaining to decrease the burden level of the families.