Üç farklı nitelikteki lise 2. sınıf öğrencilerinin riskli davranışlarının değerlendirilmesi (Ankara-Keçiören)
Evaluation of risky behaviors of three different high school's students (Ankara-Keçiören)
- Tez No: 108426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL PİYAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Riskli Davranış, Sağlık, Sağlık Eğitimi. 63, Adolescent, Risky Behavior, Health, Health Education 65
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Üç Farklı Nitelikteki Lise ikinci Sınıf Öğrencilerinin Riskli Davranışlarının Değerlendirilmesi ( Ankara - Keçiören ) Bu çalışmanın amacı; 14-18 yaş grubundaki gençlerin riskli davranışlarının boyutunu saptamak, okul sağlığı çalışmalarına dikkat çekerek, yapılacak sağlık eğitimi programlarına ışık tutmaktır. Araştırma evrenini; Ankara İli, Keçiören İlçesindeki üç farklı nitelikteki lisenin 2. Sınıfına devam etmekte olan 580 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem grubuna sınıf listelerinden kura yöntemiyle o sınıfın 1/3 sayısına ulaşıncaya dek seçim yapılarak 184 öğrenci alınmıştır. Veriler, öğrencilere araştırmacı tarafından 24 Mayıs- 15 Haziran 1999 tarihinde gözlem altında anket uygulamasıyla toplanarak, SPSS programında analiz edilmiş olup, istatistiksel analizde X 2 (Ki-kare) önemlilik testi kullanılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 16,35 olup, % 44,6' sının kız, % 55,4' ünün erkek olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin % 58,2'sinin fiziksel etkinlik yapmadığı, büyük çoğunluğunun kendileri ve çevresindeki insanları tehlikeye sokabilecek riskli davranışlarda bulundukları saptanmıştır. Riskli davranışlardan fiziksel etkinlik yönünden kız ve erkek cinsler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu, farkın erkek öğrencilerden kaynaklandığı saptanmıştır. Bisiklet, motorlu araç kullanma ve alkollü sürücünün aracında yolculuk yapma gibi riskli davranışları daha çok erkek öğrencilerin yaptığı, ancak öğrencilerin büyük çoğunluğunun araç kullanırken ve arka koltukta otururken emniyet kemeri takmadıkları, kız ve erkek öğrenciler arasında bu açıdan istatistiksel olarak farklılık olmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin; % 21,4'ünün düzenli olarak sigara, % 52,5' inin son bir ay içinde alkollü içki içtiği, kızların % 56,1' inin, erkeklerin % 58,8' inin alkollü içki denediği saptanmıştır. Fakat alkollü içki deneme, son bir yıl içinde alkollü içki içme ve düzenli olarak sigara içme açısından kız ve erkek öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Öğrencilerin % 42,9' unun CYBH' lerden yalnızca birini bildiği ve en çok bilinen hastalığın AİDS olduğu, CYBH' lerin erken belirtilerini ise % 80' e yakınının bilmediği saptanmıştır. Öğrencilerin % 80,3' ü son bir yılda kavga ettiği, erkek öğrencilerin kavga eğilimlerinin daha fazla olduğu, kızların kavga konusunda daha duygusal oldukları, erkeklerin sert tepkiler verebileceği, kavga etmelerini engelleyen en önemli nedenin çevrenin düşüncesi olduğu saptanmıştır. Her iki grupta arkadaşları önünde hakaret edilir ya da vurulursa kavga edebileceğini belirtmiştir. 62Öğrencilerin büyük bir kısmının taciz konusunda çekimser kalarak diğer (açıklamasız) seçeneğini işaretlemiş oldukları saptanmış, kızların % 11,4' ü, erkeklerin % 7,8' i okulda cinsel tacize maruz kaldığını belirtmiştir. Öğrencilerin; % 87' sinin son bir ay içerisinde kendini üzgün ve ümitsiz hissettiği saptanmıştır. Çalışmaya alınan grupta ciddi olarak intiharı düşünmek açısından kız öğrencilerden kaynaklanan farklılık saptanmış olup, ciddi olarak intiharı denemek açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Her iki grupta da öğrenciler evde ya da okulda stres atmanın kendileri için zor olduğunu belirtmişlerdir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu riskli davranışlarla ilgili ders almadıklarını belirtmişler, ders alan öğrencilerle almayanlar arasında riskli davranışlar açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Son bir yıl içinde alkol alan öğrencilerle almayanlar arasında kavga etme, ciddi olarak intiharı düşünme ve intiharı deneme yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Araştırmada saptanan riskli davranışların her birinin ayrıntılı araştırmalarla irdelenmesi, konuya daha geniş bir açılım getirebilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Risky Behaviors of Three Different High School's Students (Ankara - Keçiören ) The purpose of the study is to determine the dimension of risky behaviors of young people in 14-18 age group and to shed light on the health education programs to be applied by drawing attention to school health practises. Survey population consisted of 580 students attending 2nd Class of three high schools with different characteristics in Keçiören sub-province of Ankara Province. With selection being made by drawing lots from class lists until one-third of the students in that class is reached, 184 students were taken into the sample group. Data were collected by the researcher by subjecting the students to a questionnaire under observation on 24 May - 15 June 1999, and analyzed with SPSS program. X2 (chi-squared) significance test was used in the statistical analysis. Average age of the students was 16.35, 44.6 % of the students were girls, 55.4 % were boys. It was found that 58.2 % of the students did not engage in physical activity, that a big majority of them engaged in risky behaviors that could endanger themselves and the people around them. It was found that there was a statistically significant difference between the girls and boys from the standpoint of physical activity, which is one of the risky behaviors, and that the difference stemmed from the boy students. It was found that it was the boy students who engaged more in such risky behaviors as using a motor vehicle and traveling in the vehicle of a driver who has taken an alcoholic drink, that, however, a big majority of the students did not fasten safety belts while driving a car and while sitting on the back seat, that there was no statistical difference between the girls and boys students. It was found that, of the students, 21.4 % regularly smoked, 52.5 % took alcoholic drinks and 56.1 % of the girls and 58.8 % of the boys at least once tried an alcoholic drink. But no statistically significant difference was found between girls and boys from the standpoint of trying an alcoholic drink, having an alcoholic drink and regular smoking in the last year. It was found that only one of the sexually transmitted diseases was known by 42.9 % of the students, that AIDS was the most known, that 79.6 % of them did not know the early symptoms of the sexually transmitted diseases. It was determined that 80.3 % of the students engaged in a fight in the last year, that girls are more emotional towards fighting, that boys could exhibit harsh reactions, that the judgment of those around them was the most important reason that prevented them from engaging in a fight. Both groups stated that they could engage in a fight if insulted or hit in front of others, especially friends. While a big majority of the students marked the“other”(no explanation) choice, 11.4 % of the girls and 7.8 % of the boys stated that they were sexually harassed at the school. It was found that 87 % of the students felt themselves sad and hopeless in the last month. A difference in favor of girls was found from the standpoint of 64thinking of suicide in earnest, and no statistically significant difference was found between the groups from the standpoint of trying suicide in earnest. The students in both groups stated that it was difficult for them to rid themselves of stress at home or at school. A big majority of the students stated that they had not taken any training dealing with risky behaviors. No statistically significant difference was found between the students who had taken training and those who had not, from the standpoint of risky behaviors. A statistically significant difference was found between the students who had had an alcoholic drink and those who had not in the last year from the standpoint of fighting, thinking of suicide and trying suicide in earnest. Further studies on each of the risky behaviors found in this study could shed more light on the subject.