İzole koroner arter ektazisi saptanan hastalarda egzersizle iskemi sıklığı, iskeminin koroner anjiyografik bulgularla ilişkisi, beta bloker ve kalsiyum kanal blokerlerinin iskemi üzerine etkisi
Frequency of ischemia with exercise in patients with isoled coronary artery ectatisia, relationship in between ischemia and coronary angiographic findings, effect of beta blockers and calcium canal blockers on ischemia
- Tez No: 108441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALTINBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Back flow, koroner ektazi, egzersiz stres test, TİMİ frame count, Back flow, coronary ectasia, exercise stress test, TIMI frame count
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
34 ÖZET İzole Koroner Arter Ektazisi Saptanan Hastalarda Egzersizle İskemi Sıklığı, İskeminin Koroner Anjiyografîk Bulgularla İlişkisi, Beta Bloker Ve Kalsiyum Kanal Blokerlerinin İskemi Üzerine Etkisi Koroner arter ektazi ve anevrizmaları koroner anomalilerinin nadir formlarıdır, konjenital ve kazanılmış orijinli olabilirler. Falsetti, Carroll ve Befeler anjiyografik olarak, epikardiyal koroner arterlerde obstriktif lezyon olmaksızın normal luminal çaptan 1.5-2 kat arasında genişlemeyi koroner ektazi, 2 kattan daha fazla genişlemeyi koroner anevrizma olarak tanımladılar. Koroner arter ektazi ve anevrizma gelişmesinden %50 ateroskleroz, %10-20 inflamatuvar ve konnektif doku hastalıkları sorumludur. Yalnızca %20-30'u konjenital orijinlidir. Çalışmamızda izole koroner arter ektazisi olan olgularda EST ile iskemi sıklığım, iskeminin koroner anjiyografik bulgularla ilişkisini, beta bloker ve kalsiyum kanal blokerlerinin iskemi üzerine etkisini araştırmayı planladık. Çalışmaya ocak 2000-temmuz 2001 tarihleri arasında kliniğimize stabil angina pektoris, anstabil angina pektoiris, EST pozitif olan, açıklanamayan göğüs ağrısı ile başvuran hastalar alındı. Koroner anjiyografisi normal saptanan 20 hastanın koroner damar çapları referans kabul edilerek, bu değerlerden 1.5 kat geniş olan segmentler ektatik kabul edildi. Bu kriterlere uygun olarak 55 hasta izole koroner arter ektazisi olarak kabul edildi. Tüm hastalarda anjiyografik olarak LAD, Cx ve RCA'da staz, backflow, TFC değerlendirildi. Tüm hastalara maksimal EST yapıldı, 21 hastada EST pozitif saptandı. EST pozitifliği ile koroner anjiyografide saptanan staz arasında anlamlı ilişki saptanmazken, backflow arasında anlamlı ilişki saptandı ( LAD, Cx, RCA; p=0.006, p= 0.0001, p= 0.013 ). TFC; EST pozitif saptanan hastalarda negatif saptanan hastalardan belirgin olarak uzun saptandı ve istatiksel olarak anlamlılık teşkil ediyordu ( p= 0.0001, p= 0.0001 p= 0.0001 ). Bazal EST pozitif saptanan 21 hastanın beta bloker sonrası tekrarlanan EST'sinde 16 hastada test negatif35 saptandı. Kalsiyum kanal blokerini 3 hasta baş ağrısı sebebi ile tölere edemedi. 1 8 hastanın kalsiyum kanal bloken sonrası tekrarlanan EST' sinde 3 hastada test negatif saptandı. Beta blokerleri izole koroner arter ektazisindeki eforla provake olan angina pektorisin proflaksisinde etkili ( p= 0.005), kalsiyum kanal blokerlerini etkisiz bulduk. Beta blokerler aynı zamanda egzersiz kapasitesinde anlamlı artış sağladı ( p= 0.025 ). İzole koroner arter ektazisinde anjiyografik olarak, backflow ve koroner kan akımının yavaşlamış ( TFC ile gösterildi ) olması bu hastalarda egzersizle miyokardiyal iskemi oluşabileceğinin göstergesidirler. Beta blokerler bu hastalardaki egzersizle provake iskeminin proflaksisinde etkiliyken, kalsiyum kanal blokerleri etkili değildirler.
Özet (Çeviri)
36 SUMMARY Frequency of Ischemia With Exercise In Patients With Isoled Coronary Artery Ectatisia, Relationship In Between Ischemia And Coronary Angiographic Findings, Effect of Beta Blockers And Calcium Canal Blockers on Ischemia Coronary artery ectasias (CAE) or aneurysms are rare findings among coronary artery anomalies and are considered to be of congenital origin or acquired. According to the angiographic definition of Falsetti, Caroll and Befeler, CAE were defined as nonobstructive lesions of the epicardial coronary arteries with a luminal dilatation exceeding the 1.5-2.0 fold of normal diameters, and a coronary aneurysm was defined as a dilation >2.0 fold of normal diameters. The aim of our study was to evaluate the frequency of ischemia in EST, the relation of ischemia with coronary angiographic sings and effect of beta blockers and calcium channel blockers on ischemia in isolated coronary artey ectatic patients. The patients were selected from those who presented between January 2000-july 2001 to our clinics and, had stabil angina pectoris, unstabil angina pectoris, EST positity or unexplained chest pain. Coronary artery diameters of the 20 control patients whose angiographic measurments were in normal limits were accepted as reference. The segments 1.5 fold greater than those normal values were accepted as ectatic and of 55 applied to those criteria identified as isoleted coronary artery ectasia. On angiography, stasis, back flow and TFC on LAD, Cx and RCA were evaluated in all patients. EST was performed in all patients and EST was positive in 21 patients. There was no statistically significant correlation between the positive EST values and the stasis on the coronary angiography. However a significant correlation was found between the positive EST values and the back flow ( LAD, Cx, RCA; p=0.006, p=0.0001, p=0.013 ). TFC was significantly longer in EST positive patients than that those with EST negative ( LAD, Cx, RCA; p-0001, p=0.0001, p=0001). Following the treatment with beta blockers in 21 patients with positive EST, 16 of those showed negative EST. 3 patients from those who received calcium channel blockers could not tolerate due to headache. EST was found to be negative in 3 patients following theraphy with calcium channel blockers. The prophylactic use of beta37 blockers were effective against exercise-induced ischemia but not calcium channel blockers. In addition, the beta blockers also increased the exercise time significantly. Back flow and decrease in coronary blood flow ( as show with TFC ) in isolated coronary ectasia is an indication of a possible myocardial ischemia. The beta blockers are effective as prophylaxis for exercise-induced ischemia while calcium channel blockers has no effect.