Yavaş koroner akımlı hastalarda kalp hızı değişkenliği, QT dispersiyonu ve aritmi sıklığı
  1. Tez No: 108466
  2. Yazar: ADNAN KÖŞÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY SAĞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner yavaş akım, Holter monitorizasyonu, Kalp hızı değişkenliği, QT dispersiyonu, Kardiyak aritmi VII T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KUSUL©, Slow coronary flow, Ambulatory ECG monitoring, Heart rate variability, QT dispersion, Cardiac Arrhythmia. VIII
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Normal koroner artrelerde yavaş kan akımı oldukça nadir bir bulgudur. Koroner mikrovasküler yatakta rezerv anormalliği ve artmış sistemik adrenerjik aktivite bu klinik tablodan sorumlu tutulmaktadır. Koroner yavaş kan akımının kalp hızı değişkenliği, kardiyak aritmi sıklığı ve myokardiyal repolarizasyon üzerine etkilerini araştırmak amacıyla bu çalışmayı planladık. Koroner anjiografide epikardiyal koroner arterleri normal olarak değerlendirilen ancak koroner kan akım hızı yavaş ve yaş ortalamaları 52.8±1 1.4 yıl olan 29(16 E, 13K) hastaya karşılık sağlıklı bireylerden seçilen 12 kişi kontrol grubu olarak alındı. Koroner yavaş akım grubundaki hastaların TİMİ kare sayılan, 12 derivasyonlu EKG'den düzeltilmiş QT dispersiyonları ve 24 saatlik holter izleminden kalp hızı değişkenliği parametreleri ile kardiyak aritmi sıklıkları saptandı. Kontrol grubunda kalp hızı değişkenliği parametreleri ve aritmi sıklığı 24 saatlik holter izleminden elde edilirken 5 1 çalışmanın metaanalizinden elde edilen ve sağlıklı bireylerde QT dispersiyonunun üst sınırı olarak saptanan 71 ±7 milisaniye değeri kontrol grubunun QT dispersiyonu olarak kabul edildi. Kalp hızı değişkenliği parametrelerinden olan SDNN, pNN50 ve trianguler indeks değerleri koroner yavaş kan akımı grubunda (SDNN=109.9±29.8, pNN50=l 1.2±1 1, trianguler indeks=462.1+l 19.6) kontrol grubuna (SDNN=146.8±44.6, pNN50=20.8±16, trianguler indeks=584.1±142.2) kıyasla anlamlı derecede baskılanmıştı (p değerleri sırasıyla 0.019, 0.037 ve 0.008 olarak bulundu). Koroner yavaş akımı grubundaki QTc dispersiyonu (104.7+38.4 ms) kontrol grubunun QT dispersiyonundan (71+7 ms) anlamlı derecede daha yüksekti (p=0.001). Gruplar arasında aritmi sıklığı açısından bir fark bulunamadı. Koroner yavaş akım grubunda TİMİ kare sayısı ile kalp hızı değişkenliği arasında bir korelasyon bulunamadı. Sonuç olarak koroner yavaş kan akımı olan olgularda bu tablodan artmış adrenerjik aktivitenin neden olabileceği mikrovasküler koroner rezerv anormalliği sorumlu tutulabilir. Azalmış kalp hızı değişkenliği ve artmış miyokardiyal repolarizasyon heterojenitesi bu hastalarda ani kardiyak ölüm için artmış riskin VIgöstergesi olabilir. Ancak bunun doğrulanabilmesi için daha büyük ve uzun takipli çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Slow coronary flow is a very rare finding in normal coronary arteries. Reserve abnormality of the coronary microvascularure and increased activity of adrenergic system are accused for slow flow. We couldn't find any study investigating the effects of slow coronary flow on heart rate variability(HRV), incidence of cardiac arrhythmia and repolarisation of the myocardium. Therefore, we decided to make this trial. 29 patients with slow coronary flow and normal coronary arteries were included in the study. 12 healthy subjects were accepted as control group. In the slow coronary flow group, TIMI frame counts from coronary angiography, QTc dispersion from 12 lead ECG, HRV and frequency of arrhythmia from 24 hour ambulatory ECG monitoring were determined. In healthy subjects, HRV and frequency of arrhythmia were determined from 24 hour ambulatory ECG monitoring. In this group, QTc dispersion was accepted as 71 ±7 ms that was derived from meta-analysis of 51 studies about QTc dispersion. Mean SDNN(1 09.9+29.8), pNN50(l 1.2+11) and triangular index(462. 1+1 19.6) of the slow coronary flow group were more depressed than the mean SDNN(146±44.6), pNN50(20.8±16) and triangular index(584.1±142.2) of the control group(p values were 0.019, 0.037 and 0.008, respectively). There was no difference in the arrhythmia incidence between groups. There was no correlation between TIMI frame count and HRV indices in the slow coronary flow group. As a result, we suggested that increased adrenergic activity may be cause of abnormal coronary flow reserve at the microvascular level and slow coronary flow. Decreased HRV and increased heterogenity of repolarisation of myocardium may be cause of sudden cardiac death in some patients. For this purpose, larger and longer follow-up trials must be done in this patient group.