Okulöncesi eğitim kurumlarında çalışan eğitimcilerin bilgisayar destekli eğitim hakkındaki görüş ve tutumlarının incelenmesi
Understanding preschool teachers thoughts and attitudes toward computer assisted introduction
  1. Tez No: 108486
  2. Yazar: MÜZEYYEN PINAR OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Computer assisted instruction, preschool education, attitudes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Olgun, P., Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Eğitimcilerin Bilgisayar Destekli Eğitim Hakkındaki Görüş ve Tutumlarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2001. Okulöncesi eğitim kurumlarının bilgisayarı kullanma şekil ve amaçlarını belirlemeye ve okulöncesi eğitim kurumlarında çalışan eğitimcilerin bilgisayar destekli eğitim hakkındaki görüş ve tutumlarını saptamaya yönelik bu çalışmada Adana il merkezinde bulunan özel anaokulları arasından basit rasgele örneklem yoluyla seçilen yirmi anaokulu ve bu anaokullarında çalışan yetmiş beş eğitimci örneklemi oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan anaokulu yöneticilerine okullarındaki bilgisayar durumunu saptamaya ve okulu tanımaya yönelik betimsel soruların bulunduğu“Genel Bilgi Formu”verilmiştir. Eğitimcilere, bilgisayar destekli eğitim hakkındaki görüş ve tutumlarını saptamak için, Bayhan, P. ve araştırmacı tarafından E. Jared ve A.E. McFarlane'nin yaptıkları bir çalışmada kullandıkları“bilişim teknolojisi becerilerini ölçme formu”ndan esinlenilerek hazırlanan anket formu verilmiştir. Anketin güvenirliği yapılan pilot çalışmada test edilmiş ve item analizleri sonunda Cronbach a=0.7462 olarak bulunmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanısıra Ki-Kare istatistiksel analiz yöntemi kullanılmıştır. Okulöncesi eğitim kurumlarının %85'inde bilgisayarın idari ve eğitim amaçlı kullanıldığı, eğitimcilerin %61.3'ünün bilgisayar kullanmayı bildikleri saptanmıştır. Eğitimcilerin %89.3'ü okulöncesi eğitimcisinin bilgisayar destekli eğitim hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini düşünmektedirler. Eğitimcilerin %40'ını bilgisayar destekli eğitim konusunda kendilerini yeterli buldukları saptanmıştır. Eğitimcilerin öğrenim düzeylerinin ve bilgisayar kullanmayı bilmelerinin, okulöncesinde bilgisayar destekli eğitimi gerekli bulmaları ve bilgisayar destekli eğitim konusunda kendilerini yeterli hissetmeleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler Bilgisayar destekli eğitim, okulöncesi eğitim, tutum.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Olgun, P., Understanding Preschool Teachers' Thoughts and Attitudes Toward Computer Assisted Instruction, Hacettepe University Health Sciences Institute M.S. Thesis in Child Development and Education, Ankara, 2001. The aim of the study is to determine how and why computers are used in kindergartens, and to determine preschool teachers's thoughts and attitudes toward computer assisted instruction. The sample of the study is randomly selected from the private kindergartens in Adana. Twenty kindergartens and seventy-five teachers formed the sample of the study. A“General Information Form”which includes descriptive questions about the school and how the computers are used is given to the administrators of the kindergartens. A questionnaire is given to the techers to determine the thoughts and attitudes of them toward computer assited instruction. The questionnaire is adapted from“information technology capability test”which is developed by A.E.McFarlane and E.Jared, by Bayhan P. and the researcher. The reliabilty of the questionnaire is tested by a pilot sudy Cronbach a=0.7462. Descriptive statistics and Chi-Square statististical methods are used to analyze the data. Computer is used both for administrative and for educational purposes in 85% of the kindergartens. 61.3% of the teachers know how to use the computers. %89.3 of the teachers think that they must have knowledge about computer assisted instruction. 40% of the teachers feel themselves confident about computer assisted instruction. The education level of the teachers, their use of computers are found to be effective on their thoughts about the necessity of computer assisted instruction in preschool and about feeling confident about computer assisted instruction.