2000 Wimbledon Tenis Turnuvası erkekler yarı final ve final maçlarında atılan servislerin istatistiki analizi
The Statistical analysis of the balls which were serve at the menn's semi-final and final matches in 2000 Wimbledon Tennis Tournement
- Tez No: 109123
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REŞAT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tenis, Maç Analizi, Notational Analysis XII, Tennis, Match Analysis, Notational Analysis XIII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, 2000 Wimbledon Tenis Turnuvası erkelcW ygn final ve final maçlarında atılan servislerin atılış bölgelerinin tespiti ve bundan yola çıkarak maç içerisinde ve maçı kazanmada ne derece etkisi olduğunun belirlenmesidir. Araştırmada denek grubunu, dünya sıralamasında 3. olan Sampras (1.85 m - 79 kg - 27 yaş),35. olan Voltchkov (1.80 m - 75 kg - 22 yaş), 5. olan Rafter (1.88 m - 80 kg - 25 yaş) ve 2. olan Agassi (1.81 m - 76 kg - 29 yaş) oluşturmuştur. Araştırmada 2 yan final maçı, 1 final maçı değerlendirmeye alınmıştır. Tenis kortu servis bölgeleri 6 bölgeye ayrılarak incelenmiştir. Video kasetlere kaydedilen maçlar daha sonra slow-motion ile izlenerek analiz yapılmıştır. Araştırmada kalem kağıt metodu kullanılmıştır. Araştırmada, tenisçilerin kaç servis attıkları, sağ taraftan ve sol taraftan attıkları servislerin sayılan, 1. servis ve 2. servis adetleri, 1. servisi attıklan bölgeler, 2. servisi attıklan bölgeler, 1. ve 2. servisteki hata sayılan, 1. ve 2. servisteki hata yerleri (file/aut), 1. ve 2. serviste attıklan AS servislerin sayılan, AS servisin atıldığı taraflar (sağ/sol), AS servislerin sağ taraf ve sol taraflara göre düştüğü bölgelerin sayılan, attığı servisten aldığı puan sayılan, attığı servisten aldığı oyunlann sayılan, aldığı setlerin sayılan, attığı servisten kaybettiği puanlann sayılan analiz edilmiş ve yüzdeleri çıkarılmıştır. Sonuç olarak; tenisçiler attıklan toplam servislerin % 70,9' unu 1. serviste, % 29,1' ini de 2. serviste kullanmaktadırlar. 1. servislerin oyuna girme oranlan % 58,9; 2. servislerin oyuna girme oranı % 84,5; 1. servis hatalan % 41,2; 2. servis hatası % 15,5; AS servisler % 8,29 olarak bulunmuştur. Toplam servislerin % 52,5' ini sağdan, % 47,5' ini de soldan atmışlardır. Tenisçilerin attıklan servislerin düştüğü bölgelerine baktığımızda 2., 3. ve 4. bölgeler yoğunluk kazanmaktadır. Hatalar, 1. servis için % 37,5 file, % 62,5 aut; 2. servis için % 45,5 file, % 44,5 aut olarak bulunmuştur. Tenisçilerin attıklan AS servisler 2. ve 4. bölgelerde yoğunluk kazanmaktadır. Çalışmanın sonunda; servis atmanın sadece maçı kazanmaya yetmediği, servisi karşılamanın ve oyun içindeki stratejinin çok önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this research is; how the serves which are thrown in the matches in the final or semi-final of 2000 Wimbledon Men Tournament effected the winnig of the matches. In the research the trial group includes; Sampras (1.85 m - 79 kg - 27 years old) who is 3rd in the worlds order, Voltchkov (1.80 m - 75 kg - 22 years old) who is 35th, Rafter (1.88 m - 80 kg - 25 years old), who is 5th, and Agassi (1.81 m - 78 kg - 29 years old) who is 2nd order. In the research 1 final match and 2 semi - final matches are observed. Serve zones of the tennis court is observed by dividing 6 different parts. The matches which are recorded are analysed by watching in slow-motion. In the research pen-poper method is used. In the research; the number of serves which are throwen, the number of serves which are thnown from right and left, the number of first and second serves, the zones of firstly thrown serves, the zones of secondly thrown serves, the foult numbersof first and second serves, the foult places of first and second serves (net/out), ACE serve points which are trrown in the first and second serves, the directions of ACE serve (right/left). The number of zones which the ACE serve is fallen according to the directions, the points which are taken by the serves, the set numbers which are taken by the serves, the number of taken sets, the points which are last by the serves are analysed and their percentages are also taken. As a result; the sportsmen are using % 79 of total serves in the fist serve and % 29 of them in the sekond serve. The percentage of first serves which are in the gane is % 58.9 and the percentage of second serves which are in the game is % 84.5. And the findings show that; first serve fault percentage is % 41.2, second serve fault percentage is % 15.5, ACE serves are % 8.29. % 52.5 of total serves are thrown from right, % 47.5 of them are thrown from left. If we look at the fallen serve zones; the socend, third and fourth zones are more dense. Foults for the first serve is found as % 37.5 net and % 62.5 out, for the second serve is found as %45.5 net, %44.5 out. ACE serves which are thrown are more dense in second and fourth zones. At the end of the research it is found that; it isn't enough to win the match only by the thrown serve but also it is importont to return the serves and strategy in the match