KOBİ'lerde insan kaynakları seçim süreci (Sakarya uygulaması)
Human resources selection process in SMES: A case of Sakarya
- Tez No: 109151
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RECAİ COŞKUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: SMEs, Human Resource Selection, Job Analysis, Human Resource Planing, Human Resource Supply. X
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Bu çalışma Sakarya ilindeki KOBİ' lerin insan kaynaklan seçim sürecindeki uygulamalarını incelemektedir. Amaç Sakaryada'ki KOBİ'lerin insan kaynaklan seçim sürecindeki uygulamalarının bilimsel yöntemlerle yapılıp yapılmadığım tespit etmektir. Bu amaçla Sakarya'da bulunan KOBİ'leri kapsayan ve 40 sorudan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Anketin kapsamı KOBİ'lerde yer alan İnsan Kaynaklan bölümlerinin yapısını ve insan kaynaklan seçimine yönelik uygulamalarını tespit etmeye yöneliktir. Araştırmada KOBİ'lerin büyük bir kısmında insan kaynaklan ile ilgilenen bir bölümünün olmadığı, insan kaynaklan ile ilgili sorunlarla daha çok muhasebe bölümünün ilgilendiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca bir insan kaynaklan bölümüne sahip işletmelerin bir kısmında ise konu ile ilgili yeterli eğitim seviyesine sahip olmayan yöneticilerin görev yaptıklan belirlenmiştir. Diğer taraftan insan kaynaklan seçimine temel oluşturan iş analizleri, iş tanımlan ve insan kaynaklan planlamasının fazla kullanılmadığı yada etkin olarak kullanılamadığı tespit edilmiştir. Bu noktada tüm bu olumsuz koşullar ışığında insan kaynaklan seçiminin etkin olarak yapılması zorlaşmaktadır. Söz konusu çalışmada öncelikle KOBİ'lerin tanımı yapılarak Türkiye ve Sakarya ekonomisi içindeki yeri incelenmiştir. Öte yandan KOBİ'lerde insan kaynaklan yöneliminin önemi ve KOBİ'lerde insan kaynaklan yönetimine ilişkin sorunlar üzerinde durulmuştur. Çalışmada özellikle insan kaynaklan seçim süreci geniş olarak ele alınmış ve insan kaynaklan seçim süreci dört aşamada gerçekleşen bir faaliyet olarak değerlendirilmiştir. Bu aşamalar birincisinden başlamak üzere iş analizleri, insan kaynaklan planlaması, insan kaynaklan tedariki ve son aşamada personel seçiminin yapılması şeklinde sistematik olarak incelenmiştir. Yine çalışma içinde Sakarya ilindeki KOBİ'lerde insan kaynaklan seçimi ile ilgili uygulanan anket çalışmasının bulguları aktarılmış ve değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler. KOBİ, insan kaynaklan, insan kaynaklan seçimi, iş analizleri, insan kaynaklan planlaması, insan kaynaklan tedariki. DC
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study covers human resource selection process of SMEs in Sakarya region. The purpose is to find out whether the human resources selection process of SMEs in Sakarya is being made with scientific methotds or not. For this purpose, a questionnaire consisting of 40 questions has been applied to SMEs in Sakarya. The questionnaire aims to analyze the structure of the human resource departments of SMEs and the applications related with human resource selection process. The results of the investigation showed that, a great portion of the SMEs don't have a department to deal with human resource management and it is the accounting department who takes over this responsibilitiy. It is also discovered that, in some of the SMEs that have a human resource department, the managers don't have. a good level of education perform this job. On the order hand, the research showed that the analysis that build the human resource selection process, job definitions and human resource planning are not used effectively. At this point, all these adverse conditions prevents performing effective human resource selection. The study makes the definition of SMEs and surveys their role in Turkey's and Sakarya' s economy. Along with this, the importance of human resource management and the problems the SMEs face regarding human resource management are analyzed. The study, specially focueses on the human resource selection process and takes this process as a four-phase procedure. It systematically investigates those phases as job analysis, human resource planing, human resource supply and human resource selection. Again within this study, a questionnaire of human resource selection is applied to SMEs in sakarya and the results are presented along with the evaluation.