Diyarbakır ekolojik koşullarında, koca fiğ (vicia narbonensis L.) hatlarının verim ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
A Research on determination of yield and some yield components of narbon vetch (vicia narbonensis L.) lines in Diyarbakır ecological conditions
  1. Tez No: 109401
  2. Yazar: MEHDİ SÜMERLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Koca Fiğ ÇVicia Narbonensis L.), Hat/Çeşit, Verim ve Verim Öğeleri
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
IV DİYARBAKIR EKOLOJİK KOŞULLARINDA, KOCA FIĞ(Vîcia Narbonensis L.) HATLARININ VERİM VE BAZI VERİM ÖGELERİNİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTmMA Mehdi SÜMERLİ 2001/Sayfa39 oz Bu çalışma, Diyarbakır ekolojik koşullarında koca fiğ (Vida Narbonensis L.) hatlarının verim ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada; bitki boyu 55.2-65.0 cm, %50 çiçeklenme gün sayısı 119-121 gün, olgunlaşma gün sayısı 186-188 gün, tohum verimi 236.6-305.5 kg/da, biyolojik verim 581- 707 kg/da, bin tane ağırlığı 180.6-252.3 gr, yeşil ot verimi 1230-1930 kg/da, kuru ot verimi 270.9-416.9 kg/da, bitkide bakla sayısı 7.4-12.5 adet, baklada tane sayısı 3.4-4.6 adet ve hasat indeksi % 40.3- 44.3 olarak elde edilmiştir. Araştırmada; istatistiksel olarak önemli olmasa da, tane verimi yönünden IFVN- 557 Sel 2377, EFVN-568 Sel 2383 ve IFVN-563 Sel 2471 hatları, yeşü ve kuru ot verimi yönünde ise IFVN-560 Sel 2468, IFVN-561 Sel 2469 ve IFVN-122 Sel 2498 hatlarının öne çıktığı tespit edilmiştir. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda söz konusu hatlara önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
V A RESEARCH ON DETERMINATION OF YIELD AND SOME YBELD COMPONENTS OF NARBON VETCH (Vida narbonensis L.) LINES IN DİYARBAKIR ECOLOGICAL CONDITIONS Mehdi SÜMERLİ 2001/Page 39 ABSTRACT This study was carried out to determine yield and some yield components of narbon vetch (Vicia Narbonensis L.) lines in Diyarbakır ecological conditions. In the Research, it was found that plant height, day numbers of 50 % flowering, day numbers of maturity, seed yield, biological yield, 1000 seed weight, green fodder yield, dry fodder yield, pods/plant, seeds/pod and harvest index values were 55,2-650 cm, 119-121 days, 186-188 day, 236.6-305.5 kg/da, 581-707 kg/da, 180.6-252.3 gr, 1230-1930 kg/da, 270.9-416.9 kg /da, 74-12.5, 3.4-4.6 and 40.3-44.3, respectively. In the research, although it is not statistically important for the position of seed yield, the 2nd, 3rd and 10th lines have importance for seed yield, green and dry fodder yield the 8th, 9th and 14th lines have become preeminent; it has been concluded to give, satisfactory importance to those lines for the studies carried out afterwards. Key Words : Narbon Vetch (Vicia Narbonensis L.), Line/Variety, Yield and Yield Components. «assa»