Asenkron makinaların darbe genişlik modülasyonlu (DGM) inverter üzerinden bilgisayar destekli hız kontrolü
Computer aided speed control of induction machines through pulse width modulation (PWM) inverter
- Tez No: 109427
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asenkron Motor, Darbe Genişlik Modülasyonu, Motor Hız Kontrolü, Bilgisayar ile kontrol, Paralel port haberleşme, Induction Motors, Pulse Width Modulation, Motor Speed Control, Computer Aided Control, Parallel Port Communication
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
IV ASENKRON MAKINALARIN DARBE GENİŞLİK MODULASYONLU (DGM) INVERTER ÜZERİNDEN BİLGİSAYAR DESTEKLİ HIZ KONTROLÜ Ayhan Gün Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Danışman : Yrd.Doç.Dr. Yılmaz ASLAN ÖZET Bu tez çalışmasında 3 fazlı asenkron motorun hız kontrolü bilgisayar üzerinden yapılmıştır. Hız kontrol ünitesi olarak darbe genişlik modülasyonlu (DGM) inverter devresi tasarlanmıştır. Sistem, doğrultucu, güç devresi, MOSFET tetikleme devreleri, ileri-geri kontrol ünitesi, analog kanal seçici ünitesi, maksimum-minimum devir ayarı ünitesi,sıcaklık kontrol ünitesi, mühürleme, fazlararasını ayıran boost yapısı, gerilim-frekans ayarlama ünitesi, zamanlayıcı ünitesi ve eprom ünitesinden oluşmaktadır. Güç katı 5.5kW'a kadar olan asenkron motorların hız kontrolünü sağlamak için tasarlanmıştır. Kanall'e bağlanan bir potansiyometre ile asenkron motorun hızı ayarlanabilmektedir. Kanal2 bilgisayar girişli olup paralel port üzerinden DAC arabirimiyle motor için oldukça hassas bir kontrol sağlamaktadır. Sistem maliyet açısından pahalı olmasına rağmen özellikle büyük motorların kalkınma anında yumuşak geçişler sağlanmaktadır. Ayrıca görsel programlama diliyle yazılmış olan program sayesinde motorun kalkmma zamanı ve daha sonraki hızları istenilen zaman aralıklarında ayarlanabilmektedir. Sistemdeki aşırı ısınmaya karşı paralel port üzerinden doğrudan kontrol sağlanmıştır. DGM devresi üzerinde aşırı ısınma olduğunda koruma amaçlı olarak sistem otomatik olarak durdurulmaktadır.
Özet (Çeviri)
COMPUTER AIDED SPEED CONTROL of INDUCTION MACHINES THROUGH PULSE WIDTH MODULATION (PWM) INVERTER Ayhan GÜN Electrical - Electronics Engineering, M.Sc. Thesis, 2001 Thesis Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Yılmaz ASLAN SUMMARY In this thesis, speed control of a three-phase induction motor is made with computer. As control unit a pulse with modulation (PWM) inverter circuit was designed. System consist of a rectifier, a power circuit, a MOSFET control circuit, clock-counterclockwise control circuit, an analog channel selection unit, a maximum -minimum speed adjustment unit, temperature control unit,a booster, a timer and an EPROM unit. Power circuit was designed for controlling the speed of induction motors up to 5.5 kW. Speed of induction motor is controlled via a potentiometer attached to channel 1. Channel2 has computer input and provides very sensitive control for the motor via parallel port through D AC. Altough it is very costly, soft switching is provided when starting especially for large motors. Also, with a computer program written in a visual programming language, the starting time and the speed of the motor can be adjusted in desired time interval. Against the overheating in system a direct control is provided through parallel port.