Alfa tipi v-modeli bir stirling motorunun tasarımı ve imalatı
Design and manufacturing of an alpha type v-model stirling engine
  1. Tez No: 109428
  2. Yazar: ABDULLAH FAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİT KARABULUT, Y.DOÇ.DR. DİNÇER BURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hot Air Engines, Stirling Engine, Alpha Type Stirling Engine
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
IV ALFA TİPİ V-MODELİ BİR STİRLİNG MOTORUNUN TASARIMI VE İMALATI Abdullah Fakı Makine Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanları: Doç.Dr. Halit Karabulut; Yrd.Doç.Dr. Dinçer Buran ÖZET Stirling motorları, güneş enerjisi dahil, bütün ısıl enerjileri mekanik enerjiye dönüştürebilen makinalardır. Türkiye, geniş güneş enerjisi potansiyeline sahip ülkelerden birisidir. Bu çalışmada iki pistonlu a (alfa) tipi V-model bir Stirling motoru tasarlanmış ve imal edilmiştir. Motor, laboratuar şartlarında, 20-1280 °C sıcaklıklar arasında her sıcaklığa ayarlanabilen bir firm kullanılarak hava ile denenmiştir. Deneyler, 600-700 °C sıcaklık aralığında atmosferik basınçta yapılmıştır. Deneylerde; tork, hıza karşı ölçülmüştür. En yüksek güç, 730 °C firm sıcaklığında 8 Watt olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar grafiklerde sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Sıcak Hava Motorları, Stirling Motoru, Alfa Tipi Stirling Motoru.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND MANUFACTURING OF AN ALPHA TYPE V-MODEL STIRLING ENGINE Abdullah Fakı Mechanical Education, M.S. Thesis, 2001 Thesis Supervisors: Doç.Dr. Halit Karabulut; Yrd.Doç.Dr. Dinçer Buran SUMMARY The Stirling engines are the machines which are able to convert all of the thermal energies, including solar energy, into the mechanical energy. Turkey is one of the countries having large solar energy potential. In this study a double piston, a (alpha) type, V-model Stirling engine was designed and manufactured. The engine was tested with air in the laboratory condition using a furnace which is able to be set on any temperature between 20-1280 °C. The tests are conducted within the temperature range 600-755 °C at ambient charge pressure. In the tests, the toque was measured versus the speed. The maximum power was obtained at 730 °C furnace temperature as 8 Watts. The obtained results are represented graphically.