Structural analyse and problems of being honey bees in Tokat province
Tokat yöresinde arıcılığın yapısal analizi ve sorunları
- Tez No: 109471
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KEMAL ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Sosyo-Ekonomik Karakterler, Arıcılık Uygulamaları, Arıcı Sorunları
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET TOKAT YÖRESİNDE ARICILIĞIN YAPISAL ANALİZİ VE SORUNLARI Alaaddin TÜRKOĞLU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2001, 89 Danışman: Prof. Dr. Mustafa Kemal ÖZSOY Jüri: Doç.Dr. Adnan ÇİÇEK Jüri: Yrd. Doç.Dr. Metin SEZER Tokattaki arıcılığın mevcut durumu hakkındaki bilgilerin yetersiz oluşu, yürütülen ıslah ve üretim programlarının verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, araştırmada mevcut durumun ortaya koyulması, yapılan birtakım yanlış uygulamaların saptanması ve ileride yürütülecek çalışmalara veri tabanı oluşturulması dikkate alınarak böyle bir çalışma yapılmıştır. Araştırma. Tokat merkez ve ilçelerinde anket çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırmada, arıcıların ve arıcılık işletmelerinin özellikleri, uygulanan ana an yöntemi teknikleri, ilkbahar, yaz ve sonbahar bakım ve kontrolleri ele alınmıştır. Arıcılarından %66'sının sabit, %34'ünün gezginci olarak arıcılık yaptıkları belirlenmiştir. Arıcıların yaş ortalaması 41.06 yıl olup, en az İlkokul mezunudurlar.Arıcılığı çeşitli yollarla öğrenmiş olup arıcılık yapma nedenleri başında“ek gelir kaynağı”sağlamak gelmektedir. Arıcıların ortalama arıcılık deneyimleri 12.6 yıl olup, 10'dan fazla kovana sahip arıcıların hepsi modern kovan kullanmaktadırlar. Ana arılarını çeşitli yollarla sağlamakta olup ana arılarını özellikle gezginci arıcılar 1 yıl kullanmaktadırlar. Arıcıların yine büyük bir kısmı ilkbahar ve sonbahar yemlemesi ve varroa mücadelesi yapmaktadırlar. Kapasite artırmada özellikle sun-i oğul'u tercih edip, yıllık kovanbaşına bal verimi 21.6 kg' dır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT STRUCTURAL ANALYSE AND PROBLEMS OF BEING HONEY BEES IN TOKAT PROVINCE Alaaddin TURKOGLU Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science Master Thesis 2001, 89 Supervisor : Prof.Dr. Mustafa Kemal OZSOY Jury : Doç.Dr. Adnan ÇİÇEK Jury : Yrd. Doç.Dr. Metin SEZER Because of limited information of design with honey bees in Tokat province, it badly effected the progress and production. This stuy was to investigate the sitvation, doing the wrong application and formation and to be example of future work. In this study, data were provided by survey on Tokat province. On this study, bee farmers were investigated for the guality of farm, the application of modern technigues and controll of spring, summer and autamn work. It is abserved that 66% of Tokat' s bee farmers are stable and 34% of them are mobile, avarege bee farmers age is 41.06 years old. and at least their education is primary school. The first advantage beeing bee farmers is to get extra money.IV Their average expericence in being have bees farmers are 12.6 years, and most of the me use moder hires. They provide their gueen bee from different ways and especially mobile bee farmers use gueen bee for one year. The majority bee farmers feed their bees in sipring and autuman and fight wirth varroa. In avarage 2 1.6 kg honey taken anually per hive in Tokat Key words : Bee farmer, Social Economic Characters, Bee Farming, Activities, Problems of the Bee Farmers.