Beyaz baş lahana (brassica oleracea var. capitata) çeşitlerinin Tokat yöresine uygun ekim zamanları ve verimliliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on determination of sowing dates and yields of some cabbage cultivars in Tokat ecological conditions
  1. Tez No: 109485
  2. Yazar: ZAFER ETA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz baş lahana, çeşit, ekim zamanı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 557
Özet
ÖZET BAZI BEYAZ BAŞ LAHANA (Brassica oleracea var. capitata) ÇEŞİTLERİNİN TOKAT YÖRESİNE UYGUN EKİM ZAMANLARI VE VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Zafer ETA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2001, 57 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali ECE Jüri : Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIOĞLU Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ali ECE Jüri : Yrd. Doç. Dr. Naif GEBOLOĞLU Mayıs 2000-Şubat 2001 tarihleri arasında Tokat koşullarında yürütülen bu çalışmanın amacı, beyaz baş lahana için uygun ekim zamanı ve çeşitlerini belirlemektir. Denemeye alınan 24 beyaz baş lahana çeşidinin tohumları 1 Mayıs, 20 Mayıs, 10 Haziran ve 30 Haziran 2000 tarihlerinde olmak üzere 4 farklı ekim zamanında ekilmiştir. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Deneme sonucunda Awamori çeşidi 10,960 ton/da ile en verimli çeşit olarak belirlenmiştir. İncelenen özellikler bakımından çeşitler arasındaki fark, istatistiki olarak önemli bulunmuştur. En iyi ekim zamanı ise 10,472 ton/da ortalama verim ile 20 Mayıs ekim zamanı olmuştur. 1 Mayıs, 10 Haziran ve 30 Haziran ekim zamanlarındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON DETERMINATION OF SOWING DATES AND YIELDS OF SOME CABBAGE CULTIVARS IN TOKAT ECOLOGICAL CONDITIONS Zafer ETA Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Masters Thesis 2001, 57 pages Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ali ECE Jury : Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIO?LU Jury : Asst. Prof. Dr. Ali ECE Jury : Asst. Prof. Dr. Naif GEBOLO?LU This research was carried out in Tokat ecological conditions between in May 2000- February 2001. The aim of the study was to determine the suitable sowing dates and cultivars of cabbage for Tokat district. Seeds of 24 cabbage cultivars were sowed in 1 May, 20 May, 10 June and 30 June 2000 as different sowing dates. Experiment was designed according to the split plots in randomized complete block design with three replications. According to results; Awamori cultivar and 20 May sowing date were determined as the most productive cultivar and the most suitable sowing date with 10.472 t/da average yield. No significant were found among 1 May, 10 June and 30 June sowing dates. Key Words : Cabbage, cultivar, sowing date.