Tokat yöresinde yetişen rumex crispus bitkisinin kimyasal bileşenlerinin tayin edilmesi
Determination of chemical components of rumex crispus which grows in Tokat region
- Tez No: 109486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Rumex crispus, antrakinon, flovanoit, sabit yağ, uçucu yağ, tanen ve sapanozit, Rumex crispus, antraquinon, flovanoit, soils, tannen, sapanozit
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET TOKAT YÖRESİNDE YETİŞEN RUMEX CRISPUS BİTKİSİNİN KİMYASAL BİLEŞENLERİNİN TAYİN EDİLMESİ Bekir EROL Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2001, 40 sayfa Danışman : Yrd.Doç. Dr. Hayati SARİ Jüri: Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri: Yrd. Doç. Dr. Muzaffer CAN Bu çalışmada Tokat yöremizde yaygın olarak yetişen kıvırcık labada (Rumex crispus) bitkisinin kimyasal bileşenleri tayin edildi. Analizler 2000 yılı Mayıs-Haziran ve Eylül aylarında toplanan toprak üstü kısımlarından ve bitkiden elde edilen tohumlarında gerçekleştirildi. Rumex crispus örnekleri için extraksiyon ve kromatografi gibi bazı asitlik metodlar uygulandı.ve daha sonra örneklerin bileşenleri analiz metodlarıyla tayin edildi. Antrakinonlar, flavavoitler, tanenler, sapanozitler, sabit yağlar ve bitkide bulunan metaller kalitatif ve kantitatif olarak tayin edildi.TLC, GS, MS, Potansiyometri, UV, AAS, ve extraksiyon metodlan yukardaki bileşenlerin tayin edilmesinde kullanıldı. Çalışma sonucunda metal olarak, Mg, Cu, Zn, Sr, Cd AAS ile, kalkon, kateşin, kumarin gibi flavonoitler tanıma reaksiyonlanyla, antrakinonlar TLC ile hexa ve octadecanoik asit, 3 pyridine, phenol GS il tayin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF CHEMICAL COMPONENTS OF RUMEX CRISPUS WHICH GROWS IN TOKAT REGION Bekir EROL Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Master Thesis 2001, 40 pages Supervisor: Yrd.Doç. Dr. Hayati SARI Jüri: Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri: Yrd. Doç. Dr. Muzaffer CAN In this study, the chemical components of Rumex crispus which grows widely in Tokat region were determined. Analyses were carried out on seeds which were obtained from the plant collected and the plant leaves in May- June and September. The samples of Rumex crispus were subjected to some analytical treatments such as extraction and chromatography and then the components of the samples were determined by using some analysis methods. Antraquinons, flovannoits, tannens, saponozits, fixed fats, and metals in the samples were analysed qualitatively and quantitatively. TLC, GC, MS, Potansiometry, UV, AAS and extraction methods were used to determine the above components. At the end of this work, Mg, Cd, Cu, Zn as the metals by AAS, Kalkon, Kateshine, Kumarine, Flavone as the flavannoit using the identification reaction given in the literature, antraquinons by TLC, hexa and octadecanoic acids, phenol and 3-pyridine using GS were determined.