Influence of size and shape of specimen on compressive strength of concretes with different strength levels
Örnek şekil ve boyutlarının farklı dayanım seviyelerindeki betonların basınç dayanımlarına etkisi
- Tez No: 109633
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BARADAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınç dayanımı, Şekil ve Boyut etkisi, narinlik oram, Compressive strength, size and shape effect, slenderness ratio
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Beton, uzun zamanlardan bu yana kullanılagelen önemli bir yapı malzemesidir. Agrega ve çimento gibi bir kaç birleşenden oluşan kompozit bir malzeme olduğu için, betonun gerçek davranışını anlamak ve tahmin etmekte zorluklar yaşanabilmektedir. Çeşitli şartnamelerde betonun mekanik özelliklerini belirlemek için önerilen örnek şekil ve boyutları ve dolayısıyla betonun en önemli mekanik özelliği olan basınç dayammı da farklılıklar gösterebilmektedir. Bu çalışmada örnek şekil ve boyutlarının basınç dayanımına olan etkisi 3 farklı dayanım sınıfı, 2 beton yaşı ve farklı narinlik oranları için araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar beton dayanımının boyuttaki ve narinlik oranındaki artışa ters orantılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Concrete is one of the ancient, yet an important material of construction. Because of it is a heterogenous material consists of several components, sometimes, there are some problems with understanding and predicting its actual behaviour. According to various specifications, recommended sizes and shape of the specimens for determining the mechanical properties of concrete and hence, compressive strength of concrete, which is the most important mechanical property, differs from one to another. Influence of size and shape of specimen on compressive strength were investigated for 3 different strength levels, for 2 ages, and for different ratios of slenderness. The experimental results have revealed that the strength of concrete is conversely proportional to both an increase in size and the ratio of slenderness.