Benzinli motorlarda enjektör sistemlerinin incelenmesi, disk valfli yeni bir enjektör tasarımı ve imalatı
Investigation of injector systems in petrol engines, the design and manufacture of a new injector with disc valve
- Tez No: 109730
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enjektör Valfı, Yakıt Denetimi, Elektromıknatıs, MATLAB, Simulink
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Bu çalışmada, benzinli motorlarda kullanılan enjektör sistemleri incelenmiş ve halihazırda kullanılan enjektörlere alternatif olabilecek değişik bir enjektör yapısı araştırılmıştır. Bu araştırma sonucu disk elemanlı düz yüzlü bir mıknatıs devresi kullanılarak 3 bar basınç altında 185- 200 ml/dak debi sağlayan bir enjektör tasarlanmış ve modeli kurularak prototipi imal edilmiştir. Sistemin statik ve dinamik karakteristiklerini veren matematiksel bağıntılar çıkarılmıştır. Bu bağıntıların bilgisayar çözümlerinden sistemin statik ve dinamik karakteristikleri araştırılmıştır. Bu sonuçlara göre, valfın 3 bar basınç altmda yaklaşık 1-1.5 ms anahtarlama hızında çalışabileceği belirlenmiştir. Ayrıca tasarımı yapılan valf için bir deney düzeneği kurularak sistem deneysel çalışmalara hazır hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the injectors used in the petrol engines are investigated and a new type of injector which is alternative to the current injectors is designed. By using a flat faced type of solenoid with disk element, an injector with 185- 200 ml/min of flow rates under 3 bar pressure designed and manufactured. The mathematical relations of the static and dynamic characteristics of the system are driven. From the computer solutions of these relations, the static and dynamic characteristics of the system are investigated. It is determined that the injector valve is can be operated under 3 bar pressure and the response of the valve approximately 1-1.5 ms. A test bed has also been established for the valve designed, and has been set ready for operation. KeyWords: Injector Valve, Fuel Control, Electromagnet, MATLAB, Simulink