Alternatif siklon konstrüksiyonlarının yük kayıplarına ve verime etkisinin incelenmesi
Investigation of effect of alternative cyclone geometries on pressure drop and efficiency
  1. Tez No: 109731
  2. Yazar: ÖMER ÖZKOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SÜRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Siklonlar, Esneyebilir dizayn, Cyclones, Flexible design
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Bu çalışmada tipik siklonlarda yapısal değişikliklere bağlı performans özelliklerinin incelenmesinden hareketle gövde ve giriş ölçüleri optimize edilmiştir. Elde edilen oransal verilerden faydalanarak iki silindirik gövdeye sahip şef&f bir siklon imal edilmiştir. Üretilen siklonun, giriş kanal ölçüleri ve çıkış kanalı çapı değiştirilebilir şekildedir. Ayrıca birinci gövde boyu teleskopik ve siklon konisi siklon boyunca aşağı yukarı hareketli bir yapıda üretilmiştir. Böylece boyut oranlarının optimize edilebilme imkanı doğmuştur. Deneyler siklon girişinden hava gönderilmek ve siklon çıkışından emiş yaptırılmak sureti ile iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Her iki deneysel çalışma biçiminde siklon boyut oranlan ve hava debisi değiştirilmek sureti ile girdap çapı, ilerleme miktarı ve statik basınç kayıpları tespit edilmiştir. Deneysel çalışmaların son aşamasında ise teğetsel girişli tek gövdeli tipik siklon ve imal edilen yine aynı temel boyut oranlarına sahip, teğetsel girişli iki gövdeli yalnız cidarları kaldırılmış siklon ile çimento tozlan kullanılarak verim mukayesesi yapılmıştır. Çalışmaların son kısmında ise elde edilen veriler ile literatürde yapılan teorik ve deneysel çalışmalar incelenerek, iki gövdeli siklonun ekonomiklik ve bilimsel araştırmalar açısından kullanılabilirliği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we have optimized cyclone body and entrance geometry, based on investigation of changes in cyclone performance with dimensional variations. We have designed a transparent (plexiglass) cyclone with two coaxial cylindrical body in reference to the proportional datum obtained. Flexible design of the cyclone makes us capable of changing entrance dimensions and exit channel diameter. We also designed the upper body telescopic and the conic part vertially movable along the cyclone so that dimensional ratios can be optimized. Experiments realized in two stages on in the first pressurized air is sent through the entrance and in the second suction is applied to the exit. For both cases we have determined vortex radius, stretch length or the vortex and pressure loss depending on variation in cyclone dimension ratios and air flow rate. At the last stage on the experiments, we used cement powder in a typical cyclone with tangential feeding and a double body, removed border cyclone on the same basic dimensions, and compared their efficiencies. In the last part in the study we discussed usability of double - body cyclones in economical and scientific bases by comparing the obtained data with their theoretical and experimental counter parts in literature.