Derin çekme saclarının deformasyon davranışının incelenmesi
The Investigation of deformation behavior for deep drawing blanks
  1. Tez No: 109759
  2. Yazar: İNÖNÜ ALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon Programı, Geliştirme Yüzeyleri, Form Kalıpları, Simulation! Programs, Improving Surface, Forming Tools
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yapılan çalışmanın amacı sac formlandırma işleminde sacın davranışını kalıpların imalinden önce belirlemek için kullanılan simülasyon programının güvenilirliğini araştırmaktır. Bu sayede formlandırma işleminde sac davranışı önceden belirlenerek doğru kalıpların imali sağlanacaktır. Tez kapsamında COŞKUNÖZ A.Ş' kalıplarının imalatı yapılmış ve parça basımı yapılan iki adet kaporta parçasının(çanıurluk ve panel) gerçek kalıptan çıkan saçlarıyla, Autoform simülasyon programı sonuçları karşılaştınlmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda simülasyon programı çıktıları İle gerçek durumun oldukça benzer olduğu ve form kalıplarında geliştirme yüzeylerinin final kalıp imalatı öncesi simülasyon programı ile denenmesinin gerçeğe yakın sonuçlar vereceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT The purpose of this study is to investigate reliability of simulation program that İs using for sheet forming proces before producing of tools. Therefore sheet behavior is determined before producing forming tools. In this study real parts whose tools were produced in COŞKUNUZ A.Ş. are compare with results of Autoform siimulation programs. Finally, it can be seen that the result of simulation programs are similar with real situation and testing improving surface of forming tools by simulation program before final producing tools close to real results.