Keten tohumunun alternatif enerji kaynağı olarak incelenmesi
Researching of linseed as an alternative energy sources
- Tez No: 109830
- Danışmanlar: PROF.DR. Ö. METE KOÇKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Keten Tohumu, Piroliz, Biyokütle, Sentetik Yakıt, Linseed, Pyrolysis, Biomass, Synthetic Fuels Energy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada, biyokütle adayı olarak sabit yağ bakımından yüksek verim gösteren, ülkemizde tarımı yapdan keten (Linum usitatissimum L.) tohumunun farklı koşullarda pirolizi gerçekleştirilmiştir. Deneyler üç farklı reaktörde, yavaş, hızlı ve flash piroliz koşullarında yürütülmüş, piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı, parçacık boyutu ve sürükleyici gaz akış hızı gibi piroliz değişkenlerinin, piroliz ürün verimleri üzerine etkisi belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmalarda elde edilen sıvı ürünlerin spektroskopik ve kromatografik yöntemlerle yapısı incelenmiştir. Yapılan çalışmalarda en yüksek sıvı ürün verimlerine 550°C piroliz sıcaklığında ve 100 cm3/dk sürükleyici gaz ortamında ulaşılmıştır. Hızlı piroliz çalışmalarında optimum ısıtma hızı 300 °C/dk olarak belirlenmiştir. Maksimum sıvı ürün verimleri yavaş piroliz ortamında %46, hızlı piroliz ortamında % 59 ve flash piroliz ortamında %69 seviyelerine ulaşmıştır. Yapılan analizler sonucunda, elde edilen sıvı ürünün yenilenebilir enerji ve kimyasal hammadde kaynağı olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the pyrolysis of Linseed (Linum usitatissimum L.) which is a oil crop and has been grown in Turkey, have been conducted in different pyrolysis conditions. The experiments were performed in slow, fast and flash pyrolysis conditions to investigate, particularly, the influence of pyrolysis temperature, heating rate, particle size and sweep gas velocity on the pyrolysis product yields. In addition, the pyrolysis oil obtained at the different conditions were characterised by using spectroscopic and chromatographic techniques. The maximum oil yields were obtained at pyrolysis temperature of 550°C and sweeping gas flow rate of 100 cm3/min. The optimum heating rate was investigated as 300 °C/ min at the fast pyrolysis studies. Then maximum oil yields of respectively % 46, % 59 and % 69 were obtained at slow pyrolysis, fast pyrolysis and flash pyrolysis. The chemical characterisation has shown that the oil obtained from linseed can be used as a renewable fuel and chemical feedstock.