Mimarlıkta analojiler üzerine estetik ağırlıklı bir inceleme
An investigation heavily upon aesthetic value in architectural analogies
- Tez No: 109834
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTSAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Analoji, Mimari Analoji, Estetik, Metafor, Biçim, Analogy, Architectural Analogy, Aesthetic, Metaphor, Form
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmanın amacı, literatür araştırması sonucu bulunan analojik mimari tasarım örneklerinin hangi tür analojiler içinde yer aldığım ve estetik değer taşıyıp taşımadığını tespit etmektir. Bu bağlamda çalışma beş ana bölüm, kaynaklar ve eklerden oluşmaktadır. Birinci bölümde, problemin tanımı ve çalışmanın amacı belirlenmiş, biçim ve biçimlendirme, estetik, beğeni, metafor vb. konular hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, sorunun belirlenmesi, çalışmada izlenen yöntemler ve gerekçeleri, sunulmakta; mimarlıktaki analojilerin örnekleri ile aktarılması, konu ile ilgili yapılan birinci ve ikinci anket çalışmasının tanıtımı yer almaktadır. Üçüncü bölüm, kuramsal çalışmadan ve bilgisayar ortamına aktarılan ikinci anket verilerine göre, SPSS programında gerçekleştirilen, Korelesyon, Regresyon, Ki-kare, Varyans ve Cluster Analizlerinden elde edilen bulgular ve irdelemeleri, Dördüncü bölüm varılan sonuçlan, Beşinci bölüm, konu ile ilgili ilerideki çalışmalara referans olabilecek önerileri, Altıncı bölüm kaynaklan, Yedinci bölüm, birinci ve İkinci ankette kullanılan formlan, gösterilen fotoğraf örneklerini ve gerçekleştirilen analiz tekniklerinin tanımlannı içermektedir.
Özet (Çeviri)
An Investigation Havily Upon Aesthetic Value in Architectural Analogies The goal of this study is to research and determine the type of analogical architecture design examples and their aesthetic value in the related literature. In this context, study has five main chapters, references and appendixes. In the first chapter, definition of the problem and goal of study had determined and information is given on form and putting into a form, aesthetic, taste, metaphor and similar subjects. In the second chapter, definition of the problem, its method and reasons are presented. Analogical examples in architecture and explanation of the first and second questionnaires take part. In the third chapter, the findings and analysis of the second questionnaire with SPSS program according to Correlation, Regression, Chi-square, Variance Analysis and Cluster Analysis are examined. The fourth chapter covers the results of research. The fifth chapter contains suggestions and proposals for further studies. The sixth chapter has references. The seventh chapter has the appendixes; Questionnaire form of the first and second questionnaires and examples of the photographs of selected buildings and explanation of analysis teckniques had utilized in the research.