Trabzon yöresindeki bazı yabani meyvelerde organik madde miktarı ile bazı enzim aktivitelerindeki değişimlerin araştırılması
The Changes in the activities of some enzymes and organic substances of some wild fruits in the region of Trabzon
  1. Tez No: 109836
  2. Yazar: NEŞE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mespilus germanica, Yabani Muşmula, Rubus canescens, Böğürtlen, Polifenol okidaz, Peroksidaz, Gelişme ve Olgunlaşma, Organik Madde. &2 &&, Medlar, Blackberry, Polyphenol Oxidase, Peroxidase, Development and Ripening, Organic Substance. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu çalışmada Mespilus germanica L. (yabani muşmula) ve Rubus canescens DC. (böğürtlen) meyvelerinde gelişme ve olgunlaşma sürecine bağlı olarak polifenol oksidaz (PFO) ve peroksidaz (POD) aktivitelerindeki değişimler ile çözünebilir protein, çözünebilir şeker ve askorbik asit (C vitamini) gibi organik madde miktarlanndaki değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla, M. germanica ve R. canescens meyvelerinde gelişme ve olgunlaşma sürecine bağlı olarak PFO ve POD enzim aktiviteleri ile diğer organik maddeler spektrofotometrik olarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, M. germanica meyvelerinde gelişme süresince PFO aktivitesi ve askorbik asit miktarı tedrici olarak azalmış olup PFO aktivitesi 5. safhada artmış, askorbik asit miktarı 4. safhada artarken 5. safhada ise azalmıştır. Benzer olarak POD aktivitesi meyve gelişimi boyunca azalmış ve 4. safhada artmıştır. Glukoz miktarı meyve gelişimi ve olgunlaşması süresince artmıştır. Pentoz, heksoz ve çözünebilir protein seviyeleri meyve gelişimi boyunca azalmış fakat olgunlaşmada ise artmıştır. Diğer taraftan, R. canescens meyvelerinde gelişme periyodunda PFO ve POD activiteleri ve askorbik asit miktarları tedrici olarak artmış, olgunlaşma periyodunda ise azalmıştır. Meyvenin gelişimi ve olgunlaşması süresince protein ve çözünebilir şeker içerikleri kademeli olarak artmıştır. Bu araştırmada incelenen yabani muşmula ve böğürtlen meyvelerindeki PFO, POD aktivitelerinin, protein ve şeker içeriklerindeki değişimlerin söz konusu meyvelerin buruk tadlarının azalmasında önemli rollerinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Changes in the Activities of Some Enzymes and Organic Substances of Some Wild Fruits in the Region of Trabzon In this study, changes in the activities of polyphenol oxidase (PPO), peroxidase (POD), and in the levels of soluble protein, soluble sugars, and ascorbic acid during development and ripening stages of medlar and blackberry fruits were investigated. For this purpose, activities of PPO and POD and the other organic substances in the medlar fruits harvested every month from the mid of July to the mid of November while the blackberry fruits harvested different times from the end of June to the mid of July were spectrophotometrically analysed and, these analyses were begun after two months of pollination and continued until the fruits are mature. At the end of analyses, PPO activity and the level of ascorbic acid gradually decreased during development of the medlar fruits, but PPO activity increased in the post-ripening stage and ascorbic acid level increased pre- ripening stage finally decreased post-ripening period. Similarly POD activity decreased during development of the fruits and increased in the pre-ripening stages. The level of glucose gradually increased during the fruit development and ripening. Pentose, hexose, and soluble protein levels decreased during the fruit development but increased in the stage of ripening. On the other hand, PPO and POD activities and the level of ascorbic acid gradually increased during the development of blackberry fruits then decreased in the stage of ripening. The amount of protein and soluble sugars gradually increased during development and ripening of the fruits. These observations indicate the changes of PPO and POD activities and sugars and protein contents has an important role to reduce astringency taste of the medlar and blackberry fruits.