İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin ' Canlılar ve Hayat ' ünitesindeki temel kavramları anlama seviyeleri ve oluşan kavram yanılgılarının tespiti
The Student's level of understanding and misconceptions of basic concepts in the unit ' Living Things and Life ' at the grade 4th
  1. Tez No: 109837
  2. Yazar: BURÇAK NEVZAT ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ PAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Kavram Anlama, Kavram Yanılgıları, Canlılar ve Hayat”, Biology Education, Understanding Concepts, Misconceptions, Living Things and Life”. VI T.C
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET İlköğretim 4. sınıf Fen Bilgisi Programı'nda bulunan“Canlılar ve Hayat”ünitesi, öğrencilerin biyoloji ile tanıştıkları ilk ünitedir. Bu ünitede kazanılabilecek olası kavram yanılgılarının, daha sonraki konularda anlamlı öğrenmeyi engelleyebileceğinden dolayı, bu çalışmada ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin“Canlılar ve Hayat”ünitesindeki temel kavramları anlama düzeyleri ve olası kavram yanılgılarının tespiti üzerinde çalışılmıştır. Çalışma, 3 farklı ilköğretim okulunda, 6 sınıf ve 194 öğrenci üzerinde,“Örnek olay”yaklaşımı kullanılarak yürütülmüştür, öncelikle, adı geçen ünitede öğrenciye kazandırılmak istenen hedef davranışlar göz önüne alınarak hazırlanan sorulardan oluşan çoktan seçmeli üç ayrı test geliştirilmiştir. Bu testlerin geçerlilik ve güvenilirlik hesaplarının yapılması sonucunda hazırlanan ve çoktan seçmeli 20'şer sorudan oluşan ön test, son test ve ertelenmiş son test öğrencilere uygulanmıştır. Uygulanan her bir testin güçlük ve ayırt edicilik indisleri dikkate alınarak analizleri yapılmıştır. Ön test, son test ve ertelenmiş son test bakımından hem okullar arasında hem de öğrencilerin basanları arasında bir fark olup olmadığı t-testi ile belirlenmiştir. Ayrıca, uygulama yapılan sınıfların öğretmenleriyle informal mülakatlar yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada; solunum, bitkilerin organları, çimlenme, etle ve otla beslenen hayvanların çene yapılarındaki farklılıklar konularındaki kavramların öğrenilme seviyelerinin düşük olduğu ve öğrencilerin çeşitli yanılgılara sahip oldukları görülmüştür. Bunun sebebi olarak; öğrencilerin ilk kez Latince kelimelerle karşılaştıkları için zorlanmaları, öğretimde kullanılan stratejilerin yetersizliği ve yetersiz ders araç-gereçleri gösterilebilir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur. Öğrencilerde belirlenen yanılgıların giderilmesi amacıyla; ünite içerisinde öğretilmesi hedeflenen kavramlar, somut hale getirilerek öğrencilere sunulmak, Latince terimler öğretilirken, yabancı dil öğretir gibi oyunlarla süslenerek öğrencilere aktarılmalı, öğrencilere günlük hayatta kullanabilecekleri temel kavramlar öğretilmeli, gereksiz bilgilerden kaçınılmalı,... vb. önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Students' Level of Understanding and Misconceptions of Basic Concepts in the Unit“Living Things and Life** at the Grade 4* The unit called ”Living Things and Life“ which is a fourth year unit in the elementary school science curriculum. It is teh first formal biology unit that the students have to take, in this study. Students level of understanding and their possible misconceptions of the unit found out. This study was carried out with 194 students and 6 class in three different primary school by using a ”case study" methodology. Firstly, three tests related to the unit were developed by taking into consideration the objectives. The reliability and validity of the tests were determined by item analysis methods. The three tests were implemented to the sample as pre test, post-test and delayed post-test. Each of the tests has 20 questions. Also, some informal interviews were done with the teachers of classes in where the tests were applied. It was found that the students had lower level of learning of concepts about respiration, organs of plants, sprouts, differences of chin-structures between the animals which feed with plants and others which feed with meet. The possible reasons for this might be that the students are first time meet with the Latin words and they got difficulties about them. Also, it was found that the strategies and the materials which are used in teaching were not sufficient. Some suggestions were made in order to solve these problems. As examples; while teaching the concepts of the unit concret examples shoult be used; while teaching Latin words methods which are used for language education shoult be applied; the underlying concepts which are very useful in daily life shoult be taught not all concepts.