20.yüzyıl Master mimarlarının müstakil konutlarının morfolojik analizi
The morphological analysis of the detach houses of the Master architects in 20th century
  1. Tez No: 109849
  2. Yazar: NAZAN KIRCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUTSAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: 20. yy Master Mimarları, Konut, Morfolojik Analiz, Mekan Sentaksı vm, Master Architects in the 20th Century, Hçuse, Space- - Syntax, Morphological Analysis IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
ÖZET Her uygulamacı mimarın mutlaka tasarladığı bina tipi olan konut, mimarlığın en temel sorunlarından biridir. Bu nedenle iyi konut örneklerinin incelenip tasarımcılara yardımcı olacak bazı organizasyon şekilleri verileri elde edilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 20. yy master mimarlarının müstakil konutları morfolojik analiz yöntemi ile incelenmiştir. Birinci bölümde, konu kapsamı tanımlanmış, mekan sentaksı bağlamında analiz yöntemleri tanıtılmıştır. Seçilen master mimarlar ve mimari karakterleri açıklanmış ardından konutları anlatılmıştır. İkinci bölümde seçilen mimarların konutlarına morfolojik analiz yöntemi uygulanmıştır. Erişim grafikleri, dörtgensel planlan ve çift grafik sunuşları çizilmiş; mekansal ilişkilik tabloları oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde analizin uygulamasıyla elde edilen bulguları özetlenmiş, veriler irdelenmiştir. Mekan sentaksında adı gecen yöntemlerden uygulanamayanlar nedenleriyle açıklanmıştır. Dördüncü bölümde analizlerin sonuçlan ortaya koyulmuş konut tasarımında yüzyıl boyunca görülen değişiklikler açıklanmış ve son bölümde gelecek çalışmalar için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Morphological Analysis of the Detach Houses of the Master Architects in 20th Century The house which is a building type and also one of the most serious problems of architecture, is certainly designs by any designer. Purpose of this study is to present some spatial organisation types to the designer for support their design by investigation of the well designed houses. Therefore the detached houses of master architects in 20* century is chosen for study and investigated with morphological analysis method In the first chapter scope of the study is defined, morphological analysis methods are explained in the context of the space syntax. Architectural characters of the chosen master architects of the 20th century and describe and then their detached houses are revealed. In the second chapter morphological analysis methods are applied to these houses. The access graphs, the plan graphs and the dual graph presentation is prepared and adjacency graph tables for each floor is consisted to depend on the plans In the third chapter findings of the analysis methods are summarized. The methods which could not applied are explained with the reasons. In the forth chapter the results obtained from the study and changes in the house design during 20th century are explained. In the last chapter recommendations for fixture studies are exposed