İçme suyu sistemlerinin bilgisayar destekli projelendirilmesi ve çözümü
Computer aided analysis and design of water distribution systems
  1. Tez No: 109859
  2. Yazar: BİLAL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ölü nokta Yöntemi, HardyCross Yöntemi, Eşdeğer Borular Yöntemi, İçmesuyu Şebekesi T£SStasyon merkep, Dead Point Method, Hardy-Cross Method, Equivalent Pipes Method and Water Network. IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Bu çalışmada, içmesuyu şebekelerinin, hesap yöntemleri araştırılarak bu yöntemler arasında ekonomik olan çözümün elde edilmesi amaçlanmıştır. Su dağıtım şebekeleri önemli kentsel alt yapılardan biridir. Bu yapıların tasarım ve işletimi hidrolik açıdan oldukça karmaşık bir sorun olup, ülkemizin özellikle büyük kentlerinde önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bir şebekeden tam olarak verim almak için, şebekenin projelendirilmesi çok iyi yapılması gerekir. Bunun için hidrolik mühendisliği alanında çalışan araştırmacılar ve mühendislerin sürekli gündemlerinde olmuştur. Bu amaçla şu anda kullanılan şebeke hesap yöntemelri; ölü nokta yöntemi, Hardy Cross yöntemi, Eşdeğer borular yöntemi ve diğer hesap yöntemleri olarak bilinmektedir. Şebekelerin fyi bir şekilde projelendirilmesi ekonomik açıdan çok önemlidir. Gereksiz yere büyük bir boru çapının seçilmesi durumunda; Boru maliyeti, işçilik, nakliye vb. açıdan ekonomik değildir. Bunun içinde şebeke hesabı yapılırken ekonımik olan yöntemin seçilmesi uygundur. Bu tez çalışması yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm: Şebeke elemanları hakkında genel bilgiler, şebeke etüdü, şebeke hesap esasları, şebeke tasarım kriterleri yer almaktadır.İkinci bölümde: Şebeke elemanlarının hidroliği, su dağıtım sisteminin teşkili ile ilgili hesap esasları değerlendirilmektedir. Üçüncü Bölümde: Elde edilen bulgular ve bilgisayar yardımı ile çözüm yöntemleri irdelenmiştir. Dördürncü Bölümde: Yaklaşım ve çözüm metodlannı karşılaştırılması yapılmaktadır. Beşinci Bölümde ise, çalışmadan çıkarılan sonuçlar ve öneriler verilmektedir Amncı Bölüm Kaynakları içermektedir. Yedinci Bölüm, son bölüm olup, çalışmayı yapan kişinin öz geçmişini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Computer Aided Analysis and Design of Water Distribution Systems In this study, analysis of methods of water network and the best economic method are performed One of the best problems is a water network in substructure of cities. It is complex to design and operate in view of hydraulic. That also occurs important problem in our country. The yield of a network depends on design. Thus, the previous topic is in the agenda of the researches and engineers in the field of hydraulic engineering. As a result, the usages of analysis methods are dead point, Hardy Cross, Equivalent pipes and others. Choosing wrong diameter of pipe is economic according to transporting, costing and working, etc. As a result, it is important to choose eligible diameter and analysis method. This thesis consists of seven chapters. In the first chapter, general information, analysis methods, research of water networks and criteria of water network design are presented. In the second chapter, hydraulic of network members, organisation network systems are performed. In the third chapter, the results obtained from these analysis using discussed methods are examined. In the fourth chapter, analysis methods and approximations are compared each other. hi the fifth chapter, conclusions and suggestions drawn are explained. In the sixth chapter implies references used in the study. In the last chapter, the curriculum vita of the author of this thesis is presented.