Türkiye ormancılığında Baraklı Köyü modeli
Baraklı Village model in Turkish forestry
- Tez No: 109860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baraklı Köyü Modeli, 38. Madde Haklan, Orman Köylüsü
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye ormancılığı için 1982 Anayasasının 169. ve 170. maddelerinde yer aldığı üzere, iki temel ormancılık politikası amacı belirlenmiştir. Bunlar,“Orman varlığının korunması ve artırılması”ile“orman köylerinin kalkındırılması”amaçlandır. Orman varlığımızın etkin bir şekilde korunması ve varlığının artırılması kuşkusuz, ülkemizin ormanlarının içinde ve kenarında yaşayan“orman köylüsü”'nün ormanlar üzerindeki baskısının azaltılması ile mümkün olacaktır. 1956 tarihinde yürürlüğe giren 6831 Sayılı Orman Yasası'nın 38. Maddesi ile köylülere orman ürünleri üretimi hakkı verilmiştir. Ülkemizde yalmzca Bursa İli'nin bazı orman köylerinde gerçekleşen bu uygulamadan ormancılık kamuoyunun çok önemli bir bölümü haberdar değildir. Bu araştırma ile Bursa İli'nin bazı köylerinde uygulanmakta olan ve“Baraklı Köyü Modeli”olarak isimlendirilen yaralanma biçiminin araştırılarak 44 yıllık uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve ormancılık kamuoyuna sunulması amaçlanmaktadır. Bu amaçtan hareketle, Baraklı Modeli'nin uygulandığı köylerin sosyo-ekonomik yapılan, anılan köylerde gerçekleşen ormancılık faaliyetleri ve uygulamada karşılaşılan sorunlar incelenmekte ve Baraklı Modeli'nin ulusal ormancılık politikası amaçlarına ulaşabilmek açısından değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Barakli Village Model In Turkish Forestry As being situated in the articles of 169 and 170 of our country's 1982 constitution, two major forestry policies were determined for the forestry in Turkey. These aims are:“protection and increasing of forest's existence”and“developing forest-villages”. The functioning protection and increasing the existence of our forest-existence, certainly, would be possible by having the pressure on the country's forest by the forest- villager (peasant) who live and accommodate in the forests and the borderlines of them. The forest-production right was given to the villagers(peasants) by the article 38 of the forest law number 6831 which was come into force in 1956. But in our country, a great deal of the public opinion for the forestry are not informed of this application that today only is applied in some forest- villages Of Bursa province. In this research, it is aimed to research utilizing method that is called as“Barakli Village Model”and is applied only in some villages of Bursa only and to utilize the results of this application of 44 years and to present these to the public opinion of forestry. On purposes of this aims,it is researched of the socio-economic structures of the villages that Barakli Model have been applying ; of the activities of forestry that have been becoming a reality on the said villages and of the problems that have been met on applications ;and is done the Barakli Model's real utilization with respect to attain to the aims of national forestry policy. key words : Barakli Village Model, The Rights of Article 38, Forest-Villager