Hücre planlamasında hücre yarıçaplarının ve baz istasyon güç seviyelerinin optimizasyonu
The Optimization of cell sizes and base stations power level in cell planning
- Tez No: 109863
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hücre Planlaması, Hücresel Mobil Haberleşme, GSM, Erişim Teknolojileri, Propogasyon Modeli. VI, Cell Planning, Cellular Mobile Communication, GSM, Access Technologies, Propogation Model. VII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Hücre planlamasında en önemli mesele, hücre yarıçaplarının ve baz istasyon verici güçlerinin belirlenmesidir. Bu saptama yapılırken irdelenmesi gerekli olan bazı faktörler vardır. Bu tezde bu faktörler göz önüne alınarak inceleme yapılmıştır. Optimizasyon işlemimizi gerçekleştirirken temel olarak trafik analiz durumunu yani erişim tekniği olarak kullanılan sistemi, optimizasyonu yapılan bölgenin nüfus dağılımını ve coğrafık koşullarını ele aldık. Sistem olarak TDMA+FDMA ve CDMA sistemlerini inceledik. Bu çalışmada yol kaybımn hesabında Okumura-Hata modeli kullanılmıştır. Gene çalışmada önemli bir yer tutan anten durumları incelenmiş ve her 3 farklı anten durumu için gerekli C/I' lar hesaplanarak, olması gereken C/I için N parametresi saptanmıştır. Tüm bu işlemler yapılarak optimizasyon sonuçlan elde edilebilir ve grafiksel olarak 3 farklı bölge ( kent, yarı kent, kırsal ) için çizimler yapılabilir. Bulunan sonuçlardan da anlaşılmaktadır ki alınan parametrelere bağlı olarak kullanılan her iki sistemin de birbirlerine göre üstünlükleri vardır. Her 3 bölge için gerekli nüfus ve yüz ölçüm bilgilerinde oldukça hassas davranılmalıdır. Bu hassasiyet, sonuçların gerçekçiliğini ve güvenilirliğini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Optimization of Cell Sizes and Base Stations Power Level in Cell Planning In cell planning the most important problem is the optimization of cell sizes and base station transmitter powers. In this study, there are some factors which must be examined. In this thesis a research has done for this factors. While we are realizing our optimization, fundamentally we take up traffic analysis condition in another words access technics, the geographic conditions and population distribution of the optimization area. We examined TDMA+FDMA and CDMA systems as access technics. In this study, Okumura-Hata model was used for the calculation of path loss. Also the antenna situations which play an important role in this optimization, are examined. For different 3 antenna types the needed C/I is calculated and N parameter is determined for this C/I value. By doing these operations we can obtain optimization results and can draw the figures for urban, suburban and rural environments. From the results it is understood that all two trafic systems have superiority to each other dependent on used parameters. It must be behaved sensitively in population and area information needed for all 3 regions. This sensitivity will increase the realism and reliability of the results.